Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A britek nem jeleskednek a pénzmosás elleni harcban?

2001.10.10. 14:19
A francia törvényhozás szerint "a terrorizmus ellen prédikáló" brit kormánynak először a londoni Cityben, valamint Jersey és Gibraltár adóparadicsomaiban kellene lecsapnia a pénzmosásra.
A párizsi Nemzetgyűlés pénzügyi bűnözéssel foglalkozó albizottsága szerdán 400 oldalas - a Reuters megfogalmazása szerint "krimiszerű, sistergő nyelvezetű" - jelentést tett közzé, amely szerint a brit bankok túlságosan titkolózók, a politikai vezetők túlságosan elnézők, a bűnüldöző szervek pedig maguk is elismerik, hogy túl kevés a tűzerejük a pénzmosás elleni harchoz.

A City a hallgatás erődje

A jelentés szerint most, hogy Nagy-Britannia a világ többi részének zöméhez hasonlóan hitet tett a terrorizmus pénzügyi gyökereinek kiirtása mellett, még sürgősebbé vált "a globális pénzügyi rendszer egyik kulcsfontosságú gyenge pontjának rendbe tétele".

A francia törvényhozók szerint a londoni City, a világ pénzügyi erődítménye továbbra is jórészt figyelmen kívül hagyja a pénzmosás elleni küzdelemben rá háruló kötelezettségeket. A francia jelentés a Cityt olyan bevehetetlen erődnek nevezi, amelynek "saját státusa, jogai és szokásjoga van ... olyan zárt univerzum, ahol minden befektető, bankár és üzletember a hallgatást tartja mindenek felettinek".

A Korona jogi és bankrezervátumai

Az egy évi munkával összeállított jelentés szerint Nagy-Britanniának fel kell számolnia a Korona fennhatósága alatti külső területek jogi és banki rezervátumait is.

A párizsi törvényhozás jelentése dícséri ugyan a brit állami pénzügyi felügyeletet (FSA), de a törvényhozók szerint az FSA maga is elismeri, hogy az 1997-es létrehozásakor neki ígért jogokat csak az elmúlt hónapokban kapta meg ténylegesen.

Harminc ember foglalkozik 15000 gyanús üggyel

A jelentés szerint a brit rendőrségen belül működő bűnüldözési hírszerző szolgálatnál 30 ember foglalkozik 15 ezer, gyanús tranzakciókról szóló bejelentéssel. Az 1986-1996 közötti évtizedben mindössze száz ügy jutott bírósági szakaszba, miközben Olaszországban 500, az Egyesült Államokban 2 ezer peres eljárás indult ilyen ügyekben ugyanezen idő alatt.

A brit pénzügyminisztérium kikéri magának

A brit pénzügyminisztérium szóvivője szerdán Londonban visszautasította a francia parlamenti jelentés megállapítását, mondván: Nagy-Britannia tartja fenn a világon az egyik legátfogóbb szabályozó és jogi rendszert a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen.