Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A Big Brother tulajdonosa fociba fektetett

2003.03.04. 09:39
Egy nap alatti hét százalékos erősödéssel a Manchester United futballcsapatának részvényei voltak a hétfői nap sztárjai a londoni tőzsdén. A befektetőket két ismert mágnás megjelenése tüzelte fel.

A Nagy Testvér besuhintja a vinklibe a pettyest

Malcolm Glazer amerikai milliárdos közel 3, míg a holland médiamágnás John de Mol, a Big Brother jogainak tulajdonosa 2,5 százalékos United-pakettet szerzett magának. E két hír villámgyorsan vásárlási rohamot indított el. Mivel Glazer a másik fajta fociban is érdekelt - az övé az amerikaifutball-liga döntője, a Super Bowl idei nyertese, a Tampa Bay Buccaneers csapata - elindult a spekuláció, hogy a részvénycsomag megvétele esetleg egy amerikai felvásárlási kísérlet nyitánya lenne. Egyelőre azonban nincsenek konkrét információk Glazer szándékairól.

Kedvenc magyar szavunk a merchandising

A Manchester United üzletileg egyébként már ma is kötődik az amerikai sportbizniszhez, hiszen marketingkapcsolatban állnak a New York Yankees baseballcsapatával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy közösen kínálnak hirdetési felületet a potenciális ügyfeleknek és árulják egymás emléktárgyait.

Mivel a világ legnyereségesebb és leghíresebb focivállalkozásáról van szó, több ismert milliárdosnak van tulajdonrésze a klubban. Három ismert ír vállalkozó - köztük Dermot Desmond - együtt nagyjából 10 százalékot birtokol, de azt senki sem tudja, hogy közösen lépnek-e fel és növelni akarják-e befolyásukat.