Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A multik nem készülnek az unióra

2003.06.30. 10:13
A Közép-Európában működő nemzetközi vállalatok tudják, hogy a 2004-es EU-bővítés érzékenyen érinti majd üzleti tevékenységüket. Ennek ellenére elenyésző azoknak a száma, amelyek költségvetési tartalékot hoztak létre a várható kiadások fedezésére.
Az EU-bővítés hatásai címmel, a lehető legváltozatosabb gazdasági ágazatokban tevékenykedő, jelentős közép- és kelet-európai befektető körében végzett felmérést a PricewaterhouseCooper. A felmérésben megközelítőleg száz vállalkozás vett részt.

Külső segítség kell

A megkérdezettek 89 százaléka tudatában van annak, hogy a bővítés érinteni fogja üzleti tevékenységét, és hogy a változásokra fel kell készülni. A minta kétharmadánál ugyanakkor csupán az idén kezdtek el, vagy ezután kezdenek majd el számolni a csatlakozás következményeivel, felkészülni az EU-bővítéssel együtt járó változásokra.

A felmérésben résztvevőknek mintegy fele úgy véli, önállóan, külső segítség nélkül nem lesznek képesek kezelni a bővítésre történő felkészülés folyamatát. A cégek 86 százaléka egyelőre semmiféle költségvetési tartalékot nem hozott létre e célra, a megkérdezetteknek alig hét százaléka különített el erre ötvenezer eurót vagy ennél többet.

Számítanak az adórendszer változására

A bővítésre való felkészülést illetően a cégek többsége (68 százaléka) regionális szemléletmódot vall. A válaszadóknak mintegy húsz százaléka úgy véli, a csatlakozás miatt vállalatuk szerkezeti módosításokat is kénytelen lesz végrehajtani.

A válaszadók legtudatosabban az adózási rendszer módosítását tartják számon, valamint a könyvelési és jelentéstételi rendszert érintő változásokra számítanak. A minta 88 százalékánál úgy gondolják, szükség lesz a könyvelési rendszer EU-normákhoz való igazítására, míg 58 százalék úgy véli, a jelentéstételi rendszernek kell majd változnia. A megkérdezetteknek 45 százaléka gondolja úgy, hogy mindkét szisztéma módosításokra szorul.