Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven órás munkahét Németországban?

2004.07.06. 11:47
Egyes német kutatók fejében megfordult az a gondolat, hogy a munkahelyek külföldre telepítésének ellenszereként, a német termelési költségek leszorításának eszközeként átmenetileg vezessék be az 50 órás munkahetet az országban.
A munkahelyek védelme érdekében alkalmanként heti 50 órát is kell majd dolgoznunk - jelentette ki Klaus Zimmermann, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke a Bild keddi számában.

Egy másik kutatóintézet, az IW igazgatója, Michael Hüther a munkaidő általános rugalmassá tételét szorgalmazta a legnagyobb olvasótáborral rendelkező német napilap hasábjain, ami lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy a heti 40 óránál jóval hosszabb ideig dolgoztassák a munkavállalókat.

Peter Bofinger, a kormány munkáját segítő "gazdasági bölcsek" egyike ugyanakkor a deflációs tendencia veszélyére figyelmeztetett. Az ellentételezés nélküli többletmunka jó dolog lehet a vállalatok számára, a népgazdaság szempontjából azonban, a vásárlóerő csökkenése miatt, deflációs tendenciát hordozhat magában. Az ARD televíziós állomás Plusminus gazdasági magazinjának nyilatkozó Bofinger Japánt hozta fel példának, ahol a bércsökkentés politikája deflációt okozott, s az ország mind a mai napig nem tudott kitörni a deflációs körből.

Németországban egyre több vállalat foglalkozik azzal a gondolattal, hogy visszaállítják a 40 órás munkahetet, illetve egyes helyeken ez már gyakorlat is. Ugyancsak többletmunkát eredményezne, ha megkurtítanák az évi rendes szabadságot, ez az ötlet szintén felbukkan a latolgatásokban.