Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Ötven órás munkahét Németországban?

2004.07.06. 11:47
Egyes német kutatók fejében megfordult az a gondolat, hogy a munkahelyek külföldre telepítésének ellenszereként, a német termelési költségek leszorításának eszközeként átmenetileg vezessék be az 50 órás munkahetet az országban.
A munkahelyek védelme érdekében alkalmanként heti 50 órát is kell majd dolgoznunk - jelentette ki Klaus Zimmermann, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke a Bild keddi számában.

Egy másik kutatóintézet, az IW igazgatója, Michael Hüther a munkaidő általános rugalmassá tételét szorgalmazta a legnagyobb olvasótáborral rendelkező német napilap hasábjain, ami lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy a heti 40 óránál jóval hosszabb ideig dolgoztassák a munkavállalókat.

Peter Bofinger, a kormány munkáját segítő "gazdasági bölcsek" egyike ugyanakkor a deflációs tendencia veszélyére figyelmeztetett. Az ellentételezés nélküli többletmunka jó dolog lehet a vállalatok számára, a népgazdaság szempontjából azonban, a vásárlóerő csökkenése miatt, deflációs tendenciát hordozhat magában. Az ARD televíziós állomás Plusminus gazdasági magazinjának nyilatkozó Bofinger Japánt hozta fel példának, ahol a bércsökkentés politikája deflációt okozott, s az ország mind a mai napig nem tudott kitörni a deflációs körből.

Németországban egyre több vállalat foglalkozik azzal a gondolattal, hogy visszaállítják a 40 órás munkahetet, illetve egyes helyeken ez már gyakorlat is. Ugyancsak többletmunkát eredményezne, ha megkurtítanák az évi rendes szabadságot, ez az ötlet szintén felbukkan a latolgatásokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!