Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Aki nem költözik, ne is egyék

2007.06.05. 10:31
Kelet-Európa munkaerőhiányban szenved, pedig munkanélküli van elég. Hiába az új beruházások, hiába a külföldi tőke, ha nem vagyunk hajlandóak költözni, a térség is rosszul járhat.

Nehezen találnak alkalmazható munkaerőt a vállalatok még a nagy munkanélküliségű kelet-európai országokban is, a Nyugatra vándorlás mellett elsősorban azért, mert az otthon maradt munkanélküliek állás reményében sem hajlandók más országrészbe költözni, áll a Financial Times felmérésében, amely szerint a jelenség különösen Magyarországra jellemző.

A londoni gazdasági napilap körképe szerint a kelet-európai munkaerőhiány olyan mértéket ölt, hogy egyes ágazatokban 50 százalékkal emelkedtek a bérek az elmúlt tizenkét hónapban.

Igény lenne rá

A térségbe tavaly 32,5 milliárd euró értékű közvetlen külföldi befektetés érkezett, ez felhajtotta a képzett munkaerő iránti keresletet. Ezzel egy időben ezrek vándoroltak Nyugat-Európába a magasabb bérek reményében, köztük gyakran éppen a legképzettebbek, áll az ismertetésben.

A brit belügyminisztérium május végén kiadott legújabb összegzése szerint csak az idei első negyedévben 49 ezren álltak újonnan munkába Nagy-Britanniában a 2004-ben EU-taggá vált nyolc kelet-európai országból. A friss statisztika szerint a 2004. májusi bővítés óta – idén március végéig – összesen 630 ezren jelentkeztek a nyolc országból nagy-britanniai munkavállalásra.

A Financial Times riportja szerint ugyanakkor a kelet-európai vállalatok az építőipartól a számítástechnikáig toborzási nehézségekkel küszködnek még Lengyelországban is, ahol 13 százalékos a munkanélküliség.

A kultúra része

A magyarok és a csehek ugyan nem vándoroltak nagy számban Nyugatra, mégis mindkét országban helyi munkaerőhiányok alakultak ki, miközben más országrészekben nagy a munkanélküliség. Vissi Ferenc, a Rába teherautógyár személyzeti vezetője azt mondta a lapnak, hogy a munkaerő mozgásának hiánya tény, mivel "a magyar lakosság kultúrájának része, hogy nem szeret költözni".

A Rába a 12 százalékos munkanélküliséggel sújtott Miskolcról próbált munkaerőt telepíteni győri központjába, ahol 4,3 százalékos az állástalanok aránya, a próbálkozás azonban elhalt, mivel "sokan felmondtak, és hazamentek", áll a Financial Timesban. A cseh kormány befektetésösztönző hivatalának volt vezetője is azt mondta: a befektetőket megdöbbenti, hogy amikor felállítanak egy új gyártó központot, alig tudják rávenni az embereket, hogy odaköltözzenek.

Az egyik legnagyobb lengyel építőipari vállalat a múlt hónapban már üzbég és tádzsik munkavállalókat vett fel, és éppen most érdeklődik kínai munkások importja iránt. Egy svájci textilüzem már most több száz kínai munkást alkalmaz kelet-romániai gyárában, írja a lap.