Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyengélkedik az amerikai szolgáltatási szektor

2001.09.07. 09:17
A vártnál sokkal rosszabb lett az amerikai gazdaság feldolgozóiparon kívüli szektorainak augusztusi beszerzésimenedzser-indexe.
A Nemzeti Beszerzőimenedzser-szövetség (NAPM) csütörtökön közzétett, főleg a szolgáltatási ágazat hangulatát jelző mérőszáma 45,5 pont lett augusztusra a júliusi 48,9 után.

A Reuters elemzői konszenzusa 49,4 pontos értéket valószínűsített. (Az 50-es érték alatti beszerzőimenedzser-index a vizsgált szektor kibocsátásának zsugorodását jelzi.)

A szolgáltatási szektor az amerikai gazdaság motorja

Az átfogó adaton belül az elemzők különösen a szolgáltatási szektor foglalkoztatási részindexét tartották aggasztónak: a mutató 45,9 pontra esett a júliusi 46,4-ről. A szolgáltatási szektroban dolgozik az amerikai alkalmazottak több mint fele.

Derűre jött a ború

Két nappal korábban a NAPM rózsás képet festett az amerikai feldolgozóiparról: ennek a szektornak a beszerzésimenedzser-indexe a vártnál és az előző havinál is sokkal jobb, 47,9 pont lett augusztusra a júliusi 43,6 után. Az augusztusi átfogó gyáripari NAPM-index öt éve a legnagyobb havi emelkedést mutatta.

Estek a tőzsdék

A csütörtöki újabb, jóval komorabb NAPM-indexet alaposan megszenvedték az értékpiacok: a Nasdaq Composite 3, a Dow Jones és a Standard & Poor's 2 százalék körüli mínuszban zárt.