Benedek
-4 °C
5 °C

Nőtt a munkanélküliség az eurózónában

2005.05.04. 08:27
Márciusban 8,9 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya az eurózónában az Eurostat jelentése szerint, ami 12,8 millió állástalant jelent.

Az unió statisztikai hivatala a februárra korábban kiadott 8,9 százalékos adatot 8,8 százalékra módosította. A zóna két legnagyobb gazdaságában, Németországban és Franciaországban egyaránt 9,8 százalékos volt a munkanélküliség, a legmagasabb értéket Spanyolországban (10,2 százalék), a legalacsonyabbat Írországban (4,2), Luxemburgban (4,5) és Ausztriában (4,6) regisztrálták.

Az EU 25 tagállamában az átlagos munkanélküliség változatlan szinten, 8,9 százalékon áll. A közeljövőben nem várható a trend megfordulása: a beszerzési menedzserek megkérdezésén alapuló, hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint áprilisban további elbocsátások várhatók, mi több, a leépítések üteme 19 hónapja nem volt olyan gyors, mint most. Összehasonlításképpen: a munkanélküliek aránya az USA-ban 5,2, Japánban pedig 4,5 százalék.

A magas munkanélküliség miatt továbbra is valószínűtlen, hogy újra megerősödik a lakosság rég megcsappant vásárlókedve, holott ez elengedhetetlen feltétele lenne annak, hogy az eurózóna gyengélkedő gazdasága erőre kapjon. A helyzetet súlyosbítja a magas olajár is; az energia márciusban az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal drágult az eurózónában.

A gyenge gazdaság nem csupán az egyre erősödő nemzetközi verseny, de az öregedő társadalom kihívásának sem képes megfelelni: az Európai Bizottság szerint a jelenlegi szociális modell fenntartásához a 2005-re prognosztizált 1,6 százalékos GDP-növekedés kétszeresére lenne szükség.