Edina
-12 °C
-3 °C

Növekvő befektetői bizalom Németországban

2003.07.17. 11:04
Az utóbbi tizenegy hónap legmagasabb értékére ugrott a német befektetők bizalma júliusban, mutatja az Európai Gazdasági Kutatóközpont indexe, amely több mint a kétszeresére nőtt egyetlen hónap alatt. Az eredmény tovább táplálja a reményeket, hogy Európa legnagyobb gazdaságának jövőre végre sikerül kilábalnia a gazdasági válságból.
A ZEW-index 41,9 pontra ugrott júliusban, ezzel már hét, egymást követő méréskor mutatott javulást. A növekedés lényegesen magasabb a gazdasági szakértők előrejelzéseinél, júliusra ugyanis huszonöt pontos növekedést jósoltak. Az euróövezet tizenkét tagországának ZEW-indexe 12,5 ponttal ötven és fél pontra nőtt az utóbbi hónapban.

Az EGK eredményei 311 befektetőtársaság és elemző megkérdezésével születtek, azonban ennél sokkal átfogóbbnak és pontosabbnak tekintik a július végére várható Ifo-felmérést. Az emelkedő részvényárak, az enyhén gyengélkedő euró és a reformtanácskozás terén jelentkező optimizmus fokozásához - nyilatkozta Wolfgang Franz, az EGK elnöke. Az index mindenképpen azt jelzi, hogy Németország közel jár a válságos időszak végéhez.

Tizennyolcmilliárdos adócsökkentés

A júliusi ZEW-index meglepő ugrása elsősorban a Gerhard Schröder kancellár szociáldemokrata kormánya adóreformjának tudható be: a tizennyolcmilliárd eurós adócsökkentést jövő év elejére tervezik, Berlin gazdasági fejlődést célzó projektjének részeként. A derűlátást szintén alátámasztja Németország legnagyobb ipari szövetségese, az IG Metall veresége, amelyet a harmincöt órás munkahét kiterjesztésére tett kísérlete nyomán szenvedett el.

Március közepe óta a DAX-index több mint ötven ponttal növekedett, s az Európai Központi Bank júniusban a második világháborút követő időszak szintjére süllyesztette az euróövezet hivatalos kamatait. Az euró is enyhe gyengülést mutat, visszavonulva a májusban regisztrált, minden idők legmagasabb árfolyamáról (1,1933 dollár), amely komoly aggodalmat keltett az exportra gyakorolt kedvezőtlen hatás miatt.

A termelés még mindig csökken

Míg a gazdasági légkörrel kapcsolatos felmérések pozitívak, a gazdasági adatok szerint mind eddig alig történt javulás. Az Öböl-háború hivatalos befejezése utáni adatok azt mutatják, hogy a megrendelések és a termelés csökkent. Ennek eredményeként a gazdasági szakértők nagy része nullára csökkentette 2003-as német gazdasági növekedési előrejelzéseit, és 2004-re csupán gyenge egy százalékos növekedést jósolnak.