Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Felbomlik a Németország Részvénytársaság

2001.12.07. 12:14
Az eurókészpénz bevezetésének árnyékában jövő évtől várhatóan átalakul a német gazdasági rendszer évszázados arculata. Az adóreform új fejezete ugyanis érdekeltté teszi a bankokat abban, hogy megszabaduljanak hatalmas ipari részesedéseiktől.
Január elsejétől megszűnik a részesedések értékesítésére eddig érvényes 50 százalékos adó, amely eddig szinte befagyasztotta a fennálló helyzetet, a bonyolult kereszttulajdonlási rendszert, melyet közkeletűen "Deutschland AG"-nak (Németország Rt.) is neveztek.

Hatszázmilliárd eurónyi részvény cserélhet gazdát

Elemzők szerint az átalakulás közelíteni fogja a német rendszert az angolszász szisztémához, nagy tőkét szabadít fel a pénzintézetek számára.

A Commerzbank összesítése szerint a következő néhány évben 600 milliárd eurónyi, eddig alvó tőkerészesedése cserélhet gazdát a reform ösztönzésére.

A bankoké a franfurti tőzsdei részvények egyharmada

Jelenleg a hat legnagyobb német pénzügyi szolgáltató, az Allianz biztosító, a Munich Re viszontbiztosító, a Deutsche Bank, a HypoVereinsbank, a Dresdner Bank és a Commerzbank birtokolja a frankfurti értéktőzsdén jegyzett német vállalati részvények egyharmadát, több mint 100 milliárd eurós piaci értékben.

A listavazető Allianz 50 milliárd eurónyi tőzsdei ipari részvényt birtokol - ehhez már hozzászámítandó új leányvállalata, a Dresdner Bank 15 milliárd eurós ipari részvényvagyona, a bankok közül legnagyobb ipari részvényes Deutsche Bank részesedése pedig körülbelül 20 milliárd euró.

Elemzők szerint a pénzintézetek mindenekelőtt a vegyipari és a fémipari részvényeken igyekeznek majd túladni, a folyamat azonban nem lesz túl gyors. Az ABN Amro előrejelzése szerint a hat nagy pénzügyi szolgáltató az első 2-4 évben várhatóan ipari részvényvagyona 30-50 százalékát értékesíti.