Szilárda
-4 °C
3 °C

A liberalizációtól nem lesz olcsóbb a német energia

2007.05.23. 07:56
Az áramtermelés és az áramszállítás tényleges szétválasztása érdekében még nyomást gyakorol az EU az ellenálló német politikusokra, egyéb vonatkozásban azonban liberalizált a német piac a július elsejei határidő előtt. Az árak csökkenésére azonban nem számítanak.

Németország elvben készen áll arra, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a július 1-jei határidőig megnyissa áram- és gázpiacát, de az áramfogyasztó cégek szerint fennmarad a kevés nagy cég domináns helyzete, így az árak esésére nem lehet számítani. Berlin már a 90-es évek második felétől lehetővé tette, hogy az áramfogyasztók szabadon választhassanak a szolgáltatók között, majd ezt a gázpiacra is kiterjesztette, ami ezen a nyáron fog materializálódni, amikor Európában elsőként megnyílik a gázkontraktusok tőzsdei kereskedése.

Legeslegelső

Ezzel messze megelőzi szomszédait, köztük Franciaországot, ahol az EdF és a Gaz de France az uniós jogszabályok ellenére továbbra is monopolhelyzetben van és a teljes piacot ellenőrzi. Németországban a villamosipari szövetség (VDEW) becslései szerint a 44 millió háztartás egyharmada az elmúlt években vagy szolgáltatót váltott, vagy kedvezőbb feltételeket harcolt ki magának.

A kereskedelemben és az iparban 60 és 100 százalék között van a szolgáltatót váltó fogyasztók aránya. Papíron az EU másik fontos előírása, az áramtermelés és -szállítás különválasztása is megtörtént Németországban, a tényleges szétválasztás azonban egyelőre meglehetősen távolinak tűnik, és Brüsszelnek még igen nagy nyomást kell gyakorolnia, hogy az áramhálózat tulajdonjogát elválassza a tényleges elosztástól.

Az energiacégek és a politikusok egyaránt ellenzik a tulajdonosi szétválasztást, mivel ezzel szerintük eltűnnének a tényleges tulajdonosok. Az árampiacot továbbra is a négy nagy szolgáltató - az E.On, az RWE, az EnBW és a Vattenfall Europe - uralja, amelyek az áramtermelés 80 százalékát ellenőrzik, emellett birtokolják az országot behálózó magasfeszültségű távvezetékeket és jelentős részesedésük van a végfelhasználókhoz legközelebb álló helyi közműcégekben.

Az árampiaci felügyelet eddig annyit tudott tenni, hogy megnyirbálta az áramszállításból származó profitokat, és megtiltotta, hogy a szolgáltatók hosszú távú szerződésekkel magukhoz láncolják a fogyasztókat. A fogyasztók szerint azonban az árak mindezek ellenére túl magasak, bár a NUS Deutschland tanácsadó cég szerint az iparvállalatok által fizetett ár az elmúlt 12 hónapban közel 3 százalékkal csökkent és várhatóan tovább mérséklődik. A gázpiacon még nagyobb a koncentráció, miután az E.On importcége, az E.On-Ruhrgas ellenőrzi a gázmennyiség kétharmadát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!