Emma
-2 °C
6 °C

Olaszország európai New Dealre készül

2003.06.11. 08:44
A munkanélküliség csökkentése és a belső kereslet növelése a célja annak a gazdaságpolitikai koncepciónak, amelyet az olaszok készítettek az európai gazdaság élénkítésére. A terveket főként infrastrukturális beruházásokkal valósítanák meg, amihez hatvan-hetven milliárd eurós kötvénykibocsátás kellene. Brüsszel üdvözölte a javaslatot, és várja a további részleteket.
Európai New Deal program beindítására tett javaslatot tegnap Giulio Tremonti olasz gazdasági és pénzügyminiszter. Az olasz parlament költségvetési bizottsága előtt vázolt terv központi eleme, csakúgy, mint az amerikai gazdaságot az 1930-as évek közepén a nagy gazdasági válságból kisegítő programé, az infrastrukturális beruházások növelése.

Gazdaságélénkítő építkezések

Egyebek között több új alagutat építenének az Alpokban. Ezek segítségével szorosabb kapcsolat érhető el a dél-európai országok és az EU-hoz csatlakozó közép-európai államok között.

A program révén csökkenthető a munkanélküliség, növelhető a belső kereslet. A tervezet készítői szerint annak nagy előnye, hogy a megugró beruházások végső soron visszasegíthetik az utóbbi években lényegében stagnáló európai gazdaságot a növekedés útjára.

A pénzügyminiszterek támogatják

Az állami beruházási programot magáncégekkel végeztetnék, a finanszírozást az Európai Befektetési Bank kötvénykibocsátásaiból oldanák meg. Tremonti szerint a kötvénykibocsátás az EU aktuális GDP-jének egy százalékára rúgna, s ez összhangban van a tagországok központi kiadásait limitáló szabályozással is.

Ennek érdekében viszont azt is el szeretnék érni, hogy a közmunkára fordított összeget ne kelljen figyelembe venni az államháztartási hiány számításakor. Tremonti szerint az érintett országok pénzügyminiszterei támogatják javaslatát.

Hatvan-hetven milliárd eurós kötvénykibocsátás

Tremonti szerint a jelenlegi GDP-adatok alapján évi 60-70 milliárd eurós kötvénykibocsátás tervét a pénzügyminiszterek az első olasz elnökség alatt megrendezésre kerülő Ecofin-ülésen hagyhatják jóvá. A tervvel kapcsolatos sok nyitott kérdés közül talán a legfontosabb, hogy a kibocsátott kötvényekre érvényes lesz-e állami garancia.

Brüsszel kíváncsi a részletekre

Az EU brüsszeli bizottságának szóvivője a tervre reagálva közölte, a bizottság üdvözöl minden javaslatot, amely az infrastrukturális és kutatás-fejlesztési beruházások növelésére irányul, de várják a további részleteket. Emlékeztetett, hogy az EU-nak már van nagy infrastrukturális beruházásokra létrehozott programja.

A terv bejelentésével egybeesett az első negyedéves olasz GDP-adat bejelentése, amelyből kitűnt, hogy a GDP az előzetes adattal megegyezően 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Utoljára 2001 negyedik negyedében csökkent a bruttó hazai termék Olaszországban.