Alfréd
-3 °C
3 °C

Nálunk is lesz gázáremelés

2006.01.13. 08:17
A Gazprom 250 dollárra emeli a gáz ezer köbméterenkénti árát, ami elsősorban a balti államokat érinti kellemetlenül, de Magyarországon is drágulás várható.

A Gazprom ezer köbméterenként átlagosan 250 dollárra emeli az EU-országoknak szállított fölgáz árát - nyilatkozta a Kommerszant című lapnak Szergej Kuprijanov, az orosz gázmonopólium szóvivője néhány nappal azután, hogy jelentősen megdrágították az ukrán gázszállításokat.

Átlagár

Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az egyes országok esetében milyen árat kívánnak megállapítani, de bizonyosra vehető, hogy a lépés az új tagállamokra fogja a legnagyobb terhet róni, mivel nagyobb mértékben függnek az orosz gázszállításoktól.

A balti államok ráadásul lényegesen többet lesznek kénytelenek fizetni. Lettország 120-140, Litvánia 151, Észtország 100 dollárt fizet a Gazpromnak, de Lengyelország, a délkelet-európai országok, Magyarország és Ausztria ugyancsak mélyebben lesz kénytelen a zsebébe nyúlni.

Az EU-tagjelölt Bulgária levélben utasította el az orosz fél javaslatát a 2008-ig érvényes szerződés felülvizsgálatára, amelynek értelmében a balkáni ország Ukrajnához hasonlóan készpénzben kapná meg a neki járó tranzitdíjat, cserében lényegesen többet fizetne a gázért.

Romániából

A Gazprom a megegyezés hiánya miatt már napokkal ezelőtt leállította a szállításokat Moldovának, amely most Ukrajnától vásárolja a nyersanyagot 80 dollárért az orosz gázvállalat által kért 160 dollár helyett. Az EU-országok, köztük Magyarország alternatív megoldásokat keresnek az orosz gázfüggőség csökkentésére.

Németország, amely az orosz földgáz legnagyobb vásárlója, eddig nem nyilatkozott az emelésről, aminek egyik lehetséges oka, hogy a Wintershall és az E.On Ruhrgas a Gazprom partnereiként részt vesznek a Balti-tenger alatti vezeték építésében, amelyen keresztül közvetlenül Németországba szállítanák az orosz földgázt.

Tárgyalnak

Michael Glos német gazdasági miniszter mindenesetre ma tárgyal Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. Az Európai Parlament lengyel képviselői határozatot szeretnének elfogadtatni, amelyben pénzügyi segítséget kérnének Brüsszeltől Kijev számára a gázáremelés ellensúlyozására.

Ukrajnában politikai válsághoz vezetett a Gazprom által kikényszerített áremelés, aminek nyomán a Fitch Ratings pozitívról stabilra rontotta az ország hitelbesorolásának kilátásait, egyúttal azonban megerősítette az eddigi BB mínusz minősítést. A Gazprom részvényeivel egyébként mától az RTS tőzsdén is kereskedni lehet Moszkvában, amivel életbe lép a döntés, hogy a külföldi befektetők korlátozás nélkül vehetnek a cég részvényeiből.