Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nők a nehéziparban, férfiak a háztartásban

2002.06.05. 11:12
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a nők többet dolgoznak, mint az EU tagállamaiban élők - derül ki az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javítására elnevezésű szervezet felméréséből.
Az 1975-ben felállított európai uniós szervezet kutatása szerint a tagjelölt országokban kevesebb nő dolgozik a szolgáltatásban, viszont számos, az EU-hoz csatlakozni szándékozó országban gyakori, hogy a nők a nehéziparban és a mezőgazdaságban keresik kenyerüket.

A tagjelölt országokban az egészségügyet szinte teljesen a nők uralják, közülük kerül ki még az orvosok többsége is.

Több panasz

A Dagens Nyheter című svéd lap által ismertetett felmérés azt mutatja, hogy a közép- és kelet-európai országokban a nők nagyobb arányban panaszkodnak az egészségüket veszélyeztető rossz munkahelyi körülményekre.

40 százalékuk számolt be a munkahelye miatt bekövetkezett egészségügyi problémájáról szemben az uniós tagállamok 23 százalékos arányával.

Több háztartási munka

A tagjelölt országokban a háztartási munka nagy részét a nők végzik el, bár háromszor annyi férfi végez napi egy óránál több házi munkát, mint az uniós tagállamokban.

A közép- és kelet-európai államokban még így is több házi munkát kell ellátniuk a nőknek, mint az EU-ban élő társaiknak, amiben szerepet játszhat, hogy a tagjelölt országokban a családok kevesebb háztartási géppel rendelkeznek.

A felmérés 2001 őszén készült, a 13-ból 12 tagjelölt országban, 11 ezer ember megkérdezésével.