Jolán
2 °C
4 °C

Nők a nehéziparban, férfiak a háztartásban

2002.06.05. 11:12
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a nők többet dolgoznak, mint az EU tagállamaiban élők - derül ki az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javítására elnevezésű szervezet felméréséből.
Az 1975-ben felállított európai uniós szervezet kutatása szerint a tagjelölt országokban kevesebb nő dolgozik a szolgáltatásban, viszont számos, az EU-hoz csatlakozni szándékozó országban gyakori, hogy a nők a nehéziparban és a mezőgazdaságban keresik kenyerüket.

A tagjelölt országokban az egészségügyet szinte teljesen a nők uralják, közülük kerül ki még az orvosok többsége is.

Több panasz

A Dagens Nyheter című svéd lap által ismertetett felmérés azt mutatja, hogy a közép- és kelet-európai országokban a nők nagyobb arányban panaszkodnak az egészségüket veszélyeztető rossz munkahelyi körülményekre.

40 százalékuk számolt be a munkahelye miatt bekövetkezett egészségügyi problémájáról szemben az uniós tagállamok 23 százalékos arányával.

Több háztartási munka

A tagjelölt országokban a háztartási munka nagy részét a nők végzik el, bár háromszor annyi férfi végez napi egy óránál több házi munkát, mint az uniós tagállamokban.

A közép- és kelet-európai államokban még így is több házi munkát kell ellátniuk a nőknek, mint az EU-ban élő társaiknak, amiben szerepet játszhat, hogy a tagjelölt országokban a családok kevesebb háztartási géppel rendelkeznek.

A felmérés 2001 őszén készült, a 13-ból 12 tagjelölt országban, 11 ezer ember megkérdezésével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?