Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nők húzzák a gazdaságot

2006.09.01. 08:50
Bár a nők munkaerő-piaci aktivitási rátája minden európai országban elmarad a férfiakétól, az utóbbi egy évtizedben számottevően nőtt a gyengébb nem foglalkoztatottsága. Különösen látványos volt a bővülés a mediterrán tagországokban - Spanyolországban például majdnem 20 százalékos -, de a többi tagállam munkaerőpiacán is egyre aktívabbak a hölgyek.

Eközben a férfiaknál gyakorlatilag stagnál ez a mutató: az Eurostat adatai szerint az uniós átlag 71, a 15 régi tagországé 72-73 százalék körül ingadozik. Elemzők ennek kapcsán rámutatnak: az utóbbi évtizedek gazdasági növekedése jelentős részben annak volt köszönhető, hogy a nők egyre nagyobb arányban jelentek meg a munkaerőpiacon. Hosszabb távon is megfigyelhető ez a trend, hiszen a nők foglalkoztatása már az első világháború idején szükségessé vált, és a második világháború utáni újjáépítés ennek újabb lökést adott.

Womenomics

A tekintélyes The Economist magazin a nő és a közgazdaságtan szavak összeolvasztásával "womenomics"-nak nevezi ezt a folyamatot, és úgy véli: a gyengébb nem munkavállalása fontosabb növekedési tényező a modern világgazdaságban, mint a technológiai forradalom vagy Kína felemelkedése.

Chrystia Freeland, a Financial Times amerikai kiadásának felelős szerkesztője egy nemrég megjelent írásában arra a következtetésre jut, hogy a piacgazdaság erői minden mozgalomnál többet tettek azért, hogy hatalmi pozícióba juttassák a nőket. Emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben a lányok már az iskolában is jobban teljesítenek a fiúknál, és a fejlett országokban nagyobb arányban jutnak be a felsőoktatásba.

Ennek fényében nem csoda, hogy a munkaerőpiacon is felzárkóznak, sőt átveszik a vezető szerepet a gyengébb nem képviselői. Nemcsak alkalmazottként állják meg a helyüket, hanem a vállalkozók között is egyre több sikeres nőt találunk.