Sára, Márió
2 °C
6 °C

Eltűnik a nyomtatott sajtó?

2005.05.11. 09:48
Harmincöt év múlva eltűnhet az utolsó napilap a standokról, ha a mostani tendenciák folytatódnak - írta meg a Világgazdaság. A kiadók világszerte kisebb formátumokkal próbálkoznak. Akadnak olyanok is, akik Bibliával vagy barkácskészlettel együtt akarják eladni termékeiket.
Philip Meyer amerikai professzor Eltűnő újságok című tanulmánya szerint 2040-ben kerülhet a standokra az utolsó nyomtatott lap - írta meg a Világgazdaság. Rupert Murdoch, a világ egyik legnagyobb médiabirodalma, a News Corporation elnöke is látja a problémát, mint azt elmondta, már képtelenek megszólítani a fiatalokat.

Egyre kevesebb

Ezt a példányszámok alakulása is alátámasztják: 2003-ra négy év alatt hat százalékkal esett a napilapok példányszáma az Európai Unióban, ami azt jelenti hogy naponta 4,5 millióval kevesebb újságot adtak el két éve, mint 1999-ben.

A Világgazdaság cikke szerint szenvednek a legnagyobb lapok is. Az angol Financial Times évek óta veszteséges, és felmerült, hogy a tulajdonos eladja az újságot. Csökken az amerikai The Wall Street Journal bevétele és példányszáma is, a lap kiadója, a Dow Jones költségcsökkentő intézkedéseket vezetett be.

Más lapok mindenféle ajándékkal és melléklettel próbálják növelni a bevételeket. A spanyol, olasz és portugál kiadók után a franciáknál is egyre népszerűbb, hogy lapjaikat könyvvel együtt adják el. A Le Figaro egyetemes enciklopédiát kínál, a Le Monde pedig festménymonográfiát értékesítene mellékletként, 4,45 euróért. Az olasz La Repubblica egyszer Bibliát, másszor kép- vagy bűnügyi regényt ajánl, a portugál Publico pedig barkácskészlettel lepte meg az olvasókat.