Konrád
8 °C
26 °C

Elengednék a tb-járulékot

2006.04.12. 09:12
Az állam a jövőben nem bérkiegészítést adna, hanem elengedné a munkáltatók tébéjárulék-fizetési terheit. Az egyik német tartományban kitalált ötletet a szakszervezetek és a munkaadók is támogatják.
Országos szinten is példaadó lehet az a megoldás, amelyet az egyik legnagyobb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália kíván bevezetni a foglalkoztatási helyzet javítására. A régóta napirenden lévő "kombibérmodell" új változatáról van szó, amelynek lényege, hogy az állam az eddigi próbálkozásokkal szemben nem bérkiegészítést adna a munkanélkülieket alkalmazó cégnek, hanem elengedné a járulékterheket.

Ezzel a megoldással a munkaadó olcsóbban megúszná az adott személy foglalkoztatását, a munkavállaló zsebében több pénz maradna, ugyanakkor nem engednének az ágazati minimálbér összegéből, ezért azután a szakszervezetek számára is elfogadható lenne a megoldás. A programba azokat a tartósan munka nélkül lévőket vonnák be, akik 50 évesnél idősebbek vagy nincs szakképesítésük. Elsősorban a szociális ellátásban és a környezetvédelemben számítanak a támogatott állásokra, hiszen ezeken a területeken ma nemcsak munkavállalót, de még polgári szolgálatost sem találnak annyit, amennyire szükség lenne.

A munkaadók és a munkavállalók képviselői a Financial Times Deutschland szerint üdvözölték a düsseldorfi munkaügyi minisztérium kezdeményezését, amelynek határozott célja, hogy siker esetén országosan is elterjessze ezt a modellt. A kormánypártok közül a kereszténydemokraták egyértelműen támogatják a javaslatot (az azt kidolgozó tartományi szakminiszter, Karl-Josef Laumann is a párt soraiból került ki), ugyanakkor az SPD megosztott.

Több szociáldemokrata vezető ragaszkodik ahhoz, hogy a kombibér modelljének elterjesztését kössék országos minimálbér bevezetéséhez, ugyanakkor a párt által delegált Franz Müntefering szövetségi munkaügyi miniszter csak ágazati szinten szeretne ilyen előírásokat. A szintén szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück pedig úgy a kombi-, mint a minimálbérrel kapcsolatban szkeptikus, mivel túlzott állami kiadásoktól tart.