Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az OECD csak 2002. közepén vár fellendülést

2001.10.19. 16:20
A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet pénteken megerősítette, hogy jövőre sokkal kisebb gazdasági növekedésre lehet számítani a tagországaiban, mint korábban becsülték.
Az OECD mostani előrejelzése szerint az átlagos gazdasági növekedés jövőre 1,2 százalékos lesz a fejlett országokban. Az OECD évente kétszer ad ki ilyen becslést. Az előzőben még 2,8 százalékot valószínűsítettek jövőre.

Az Egyesült Államokban az OECD 1,3 százalékos növekedést vár jövőre a nyáron jelzett 3,1 százalék helyett. Az EU-ra vonatkozó előrejelzést 1,5 százalékra csökkentették 2,7 százalékról. Japánnak 0,8 százalékos visszaesést jósolnak most jövőre, az év közepén jelzett 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett.

Szokásosan kiszivárgó prognózis

Az OECD a szokásokhoz híven november 20-ára tervezte az új becslés nyilvánosságra hozatalát, de miután egy görög hírügynökség csütörtökön hozzájutott az adatokhoz, előbbre hozták a közlést.

Még akár csökkenhet is

Az OECD jóslatai rendszeresen kiszivárognak a szokásos közlési időpont előtt, és ebben nem ritkán a harminc tagország kormányai ludasak - írta a Dow Jones. Most az OECD párizsi székhelyén közölték, hogy a becslés még változhat a hivatalos határidőig, november 20-áig.

Fordulat jövő év közepe táján?

Az OECD főközgazdásza, Ignazio Visco a becslést kísérő kommentárjában pénteken úgy vélte, hogy a szeptember 11-ei amerikai terrortámadás következményei súlyosak lesznek, különösen ahhoz képest, hogy korábban az OECD ez év végére már stabilizációt várt a világgazdaságban. Az idei második félévben visszaesésben marad az amerikai gazdaság, és nagyon alacsony lesz a növekedés az EU-ban.

Úgy vélte, nehéz volna jelenleg megjósolni, mikor kezdődik a fellendülés az OECD-övezetben, de azért elképzelhető fordulat a jövő év közepe táján, majd gyorsabb fellendülés 2003-ban.