Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem hagyják, hogy még olcsóbb legyen az olaj

2006.10.06. 08:26
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) úgy döntött, hogy 1 millió hordóval, azaz mintegy 3 százalékkal csökkenti napi kőolajtermelését - jelentették be tegnap. A Financial Times brit üzleti napilap információi szerint az OPEC-nek az a célja, hogy 50 és 55 dollár között tartsa a kőolaj hordónkénti árát, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A bejelentett kitermeléscsökkentés csaknem harmadát, 300 ezer hordót a világ legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia jegyzi majd, de Irakon és a nettó importőr Indonézián kívül minden tagország részt vállal a visszafogásban.

Az információ nyilvánosságra kerülése után a kőolaj jegyzése több mint 2 százalékot ment fel a nemzetközi tőzsdei központokban, a londoni Brent 1,44 dollárral, 60,66 dollárra drágult, az amerikai könnyűolaj hordója pedig 60,76 dolláron forgott, ami 1,35 dolláros emelkedésnek felelt meg. A drágulás irányába hatott az is, hogy a jelentős olajkinccsel rendelkező Nigéria és Venezuela már korábban a kínálat visszafogásáról döntött, sőt a legnagyobb afrikai kitermelő országban kiújultak a zavargások is.

A világ olajtermelésének harmadát ellenőrző OPEC 2004 áprilisa óta nem határozott kitermelése visszafogásáról, a tegnap bejelentett lépés egyértelműen az olaj árának jelentős esésével hozható összefüggésbe. A kőolaj ára júliusban tetőzött, akkor csaknem 75 dollárt kellett adni egy hordóért, de azóta több mint 25 százalékos volt a csökkenés. Az OPEC illetékese úgy fogalmazott, hogy a tagországokat talán még az olajár esésénél is jobban aggasztja a kőolajtartalékok alakulása, ezek ugyanis folyamatosan emelkednek, és hosszabb távon is nyomás alatt tarthatják az árszintet. Az OPEC következő ülésére december 14-én kerül sor.