Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Közel az 50 dolláros olajár

2004.08.21. 09:09
Pénteken is drágult az olaj, a jegyzés egyre közelebb kerül a rémálom-szintnek tartott 50 dollárhoz.
Az amerikai könnyűolaj új jegyzése 48,98 dollár hordónként, ami természesen újabb csúcsot jelent; ezel együtt június vége óta egyharmadával emelkedett az olajár. A legutóbbi csúcsot az ázsiai kereskedésben sikerült beállítani.

A déli olajvezeték körüli harcok miatt Irak olajtermelése továbbra is csak fele a szokásosnak, és az sem csökkenti az energiahordozó árát, hogy az OPEC fokozta, és 1979 óta a legmagasabb szinten tartja a kitermelést, sőt azt ígérte, hogy a jövő hónaptól már napi 30,5 milllió hordóval fog szállítani.

Ráadásul Bagdadban a kormányzati negyedben csütörtökön robbanás történt, ami tovább homályosította a befektetők már amúgy is sötét jövőképét. Kínában idén eddig 17,2 százalékkal több olajat finomítottak, mint tavaly, az import 40 százalékkal nőtt. Indiában 2004-2005-ben 11 százalékos importnövekedésre lehet számítani. Az USA - amely a világ olajtermelésének egynegyedét nyeli el - nyersolajigénye is nőtt, 3,4 százalékkal.

A legfrissebb árfelhajtó hírek Irakból érkeztek: a Moktada-Szadr vallási vezetőhöz hű síita fegyveresek betörtek a dél-iraki olajvállalat központjába. A BBC által idézett szemtanúk szerint a cég raktárai és irodái lángokban állnak. Az OPEC elnöke sem nyugtatta meg a kedélyeket: immár Purnomo Yusgiantoro is aggódik az emelkedő olajárak miatt. Az elnök hozzátette, hogy a szervezet így is kivár a cselekvéssel a tagországok szeptemberre tervezett üléséig.