Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hogyan nyomjuk fel az olaj árát?

2001.10.29. 11:09
Az OPEC az alacsony olajár miatt meg akarja győzni a nem a szervezethez tartozó olajtermelő országokat, hogy ők is csökkentsék termelésüket. A tervnek két komoly buktatója lehet: az érintetteknek esze ágában sincs visszafogni magukat, különös tekintettel arra, hogy maga az OPEC sem tartja be saját előírásait.
Az OPEC-tagországok hétfőn szakértői szintű tanácskozást kezdtek Bécsben Oroszország, Mexikó, Norvégia, Kazahsztán, Omán, Egyiptom és Angola képviselőivel. Meg akarják győzni az OPEC-en kívüli termelőket, hogy működjenek közre a termelés csökkentésében. Az OPEC a november 14-i bécsi miniszteri értekezletén minden bizonnyal újabb napi egymillió hordóval csökkenti hivatalos termelési összkvótáját, de a tagországok szeretnék, ha ennek hatása lenne az árra, és nem csak piacvesztést okozna az OPEC-nek.

Csak Omán hajlandó visszafogni magát

Omán állítólag már beleegyezett a szolidáris termeléscsökkentésbe. Az egyik legfontosabb OPEC-en kívüli termelő ország, Mexikó elnöke, Vicente Fox azonban vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az ottani állami olajvállalat, a Pemex egyelőre semmiképp sem csökkenti termelését. Szaud-Arábia után a világ második exportőre, Oroszország a hétvégén jelezte, hogy szívesen egyeztet az OPEC-cel, de termeléscsökkentésről - mint mondták - "egyelőre nincs szó".

Hajthatatlan vikingek

A világ harmadik exportőre, Norvégia ugyancsak értésre adta, hogy nem csökkenti napi 3,1 millió hordós északi-tengeri kitermelését. A norvég költségvetés jövőre napi 3,2 millió hordó kőolaj termelésén alapul. - A termelés szabályozása nincs a napirendemen - mondta Einar Steensnaes norvég olajminiszter a múlt héten.

Képmutató OPEC

Az egyetértést nehezíti, hogy az OPEC maga sem tartja be saját önkorlátozását. Előzetes beccslések szerint októberben az OPEC naponta 850 ezer hordóval többet termelt a szeptember elsején életbe lépett legutóbbi napi egymillió hordós, idén harmadik hivatalos termeléscsökkentése óta érvényes napi 23,2 millió hordós, Irak nélkül számított összkvótájánál. Az OPEC elemzői szerint a jelenleg a kőolaj napi 76 millió hordós világpiacán napi 1-1,5 millió hordóval túltelített, mert a kereslet visszaesett a szeptemberi amerikai terrortámadások után.

A szabadpiac egyik iránytűje, az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfő délelőtt hordónként 21,45 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) decemberre, 43 centtel drágább a pénteki zárónál, változatlan a hétfő reggeli állapothoz képest. Pénteken 1 centtel drágult ez a kontraktus.