Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Még évekig magas lesz az olaj ára

2004.09.30. 08:39
Apadnak az amerikai kőolajkészletek, elhúzódik az iraki feszültség, a hurrikánok sorozata a karibi térségben, a Jukosz kálváriája és a nigériai válság - ezek miatt még hosszú ideig magas marad az olaj ára.
A hurrikánok sorozata az Egyesült Államokban, a Jukosszal kapcsolatos gondok Oroszországban, az iraki feszültség vártnál sokkal hosszabb elhúzódása és legutóbb a nigériai polgárháborús fejlemények - mindezek azzal fenyegetnek, hogy a kőolajpiacokon folytatódik az árak növekedése vagy magas szinten való stagnálása. Ráadásul a felsorolt fejlemények között több olyan is van, ami a kőolajpiaci szereplők szerint csak nagyon lassan orvosolható.

Az események nyomán most szinte mindenki az amerikai nyersolajtartalékok alakulására figyel, amelyek egyelőre nem úgy alakulnak, ahogy azt sokan szeretnék. A készletek a szeptember 17-én zárult héten 9,1 millió hordóval, 269,5 millió hordóra apadtak, ami, úgy tűnik, hosszú távon is komoly pszichológiai hatással lehet a piaci szereplőkre, hiszen ilyen alacsony készletszintet 1975 szeptembere óta nem állapítottak meg.

Kapacitásfelesleg

Mindezek ellenére az Abu- Dzabiban zajló energiakonferencián adott nyilatkozatában Hamad Al-Attijah katari olajminiszter úgy nyilatkozott: hamar kiheveri a piac az Ivan hurrikánt, és szállítmányok tömkelege tart majd az amerikai finomítók felé. Szavainak azzal próbált nyomatékot adni, hogy megismételte: az OPEC 1,0-1,5 millió hordónyi kapacitásfölösleggel bír, amiből pótolni lehet a kieső szállítmányokat. Bécsben más OPEC-források is hasonló jóslatokkal igyekeztek lecsillapítani a kedélyeket. Úgy vélekedtek, az irányadó amerikai West Texas Intermediate olajtípus ára visszaeshet, amint véget ér a hurrikánok miatti felfordulás, és hozzáfűzték: egyes arab nyersolajfélék hordónkénti ára már le is süllyedt 35 dollár körülire. A piacon meghatározó elemző cégek többsége azonban korántsem ennyire derűlátó.

A Citigroup Inc., a világ legnagyobb bankja például máris felfelé módosította hosszabb távú előrejelzéseit. Most azt állítja: a West Texas Intermediate (WTI) típus hordónkénti átlagára az idén 41 dollár, jövőre 36 dollár lesz, s legfrissebb prognózisuk szerint az éves átlagár csak 2006-ban csökken 30 dollár alá, arra az évre ugyanis 28 dolláros szintet jeleztek előre. Korábban 36 dolláros, 28 dolláros és 24 dolláros árat tartottak valószínűnek az említett időszakokra. Az Erste Bank piaci elemzője, Pletser Tamás úgy vélekedik, hogy a magas kőolajárak még a jövő évben sem csökkennek számottevő mértékben. Ennek szerinte elsősorban az az oka, hogy az elmúlt években nem voltak folyamatos kapacitásfejlesztési beruházások az ágazatban - miközben például Kína napi igénye néhány év alatt napi 3 millió hordóról 6 millióra szökött fel -, így lényegében szinte minden meghatározó piaci szereplő csaknem a maximumon járatja egységeit. Ennek megfelelően, ha bárhol kiesés következik be a kitermelésben, az azonnal áremelkedést okoz.

A magas árakat tehát szinte biztosra vehetjük, mert egy olajkitermelési projektet elindításához 12-15 hónapra van szükség, s ezért a jövő év döntő részében aligha várható jelentős változás a kínálati oldalon. Így a helyzet valószínűleg csak 2006-ben rendeződhet, addig viszont 40-50 dollár közötti, sőt afölötti olajárral kell számolnunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!