Ervin
14 °C
22 °C

Tönkreteszi az olimpia Görögországot?

2004.06.25. 08:20
Ötven éve nem rendezett ilyen kis állam ötkarikás játékot, a késedelem miatt már számolatlanul költ mindenre a görög állam. Az Európai Bizottság figyelmeztetésben részesíti az athéni kormányt
Az Európai Bizottság megállapította, hogy Görögország a tavalyi év után 2004-ben is túllépte a monetáris unió egyezményeiben megszabott három százalékos GDP-arányos deficitet, és felkérte a miniszteri tanácsot, részesítse figyelmeztetésben az athéni kormányt. A Bloomberg jelentése szerint az ország teherbíró képességeit jóval meghaladó olimpiai költekezés rendítette meg a görög államháztartást, amelynek rendbetételére Brüsszel novemberig vár programot Athéntól.

Ötven éve

A hírügynökség emlékeztet, hogy ötven év óta nem rendezett ilyen kis állam olimpiát, és az 1980-as moszkvai játékok óta most a legmagasabb arányú a kényszerű állami tehervállalás a költségekből. A késedelem miatt az utóbbi hetekben már gazdaságossági szempontokat mellőzve kell fizetni, hogy legalább a legsürgősebb munkák elkészüljenek.

A rendezvény teljes költségeire vonatkozó becslést a gazdasági miniszter, Georgisz Alogoszkufisz az utóbbi két hónapban kétszer megemelte, legutóbb már hatmilliárd eurós összeget közölt. Az államadósság eközben az egész EU-ban a második legnagyobb és az év végén várhatóan 102,8 milliárd lesz.

A Bloomberg által idézett szakértők szerint a tavasszal hatalomra került új, kozervatív miniszterelnök, Kosztasz Karamanlisz a játékok augusztus 29-i befejezése után heteken belül hozzákezd a kiadások csökkentéséhez. Az Európai Bizottság ajánlása szerint Athénnak legalább a GDP egy százalékának megfelelő mértékű államháztartási kiigazítást kellene végrehajtania, 2004-re és 2005-re elosztva.