Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ömlik az adóbevétel az olasz államkasszába

2006.08.10. 07:57
Feladták a leckét az olasz kormánynak a váratlanul erős fizetési hajlandóságot mutató adóalanyok. A hatékony ellenőrzések egyik következménye az lehet, hogy a vártnál is nehezebb lesz elfogadtatni egy kellően szigorú büdzsét.

Politikai feszültséget keltett Olaszországban egy váratlanul kellemes gazdasági hír, nemcsak a kormány és az ellenzék között, hanem a kormánykoalíción belül is. A gazdasági minisztérium a hét elején tette közzé, hogy 2006 első félévében 12,3 százalékkal több adóbevétel folyt be, mint egy évvel korábban, összesen 179,11 milliárd euróval gazdagítva az államkasszát (az adókulcsok nem változtak).

Komolyan veszik

A legnagyobb örömmel egy viszonylag kis tételt üdvözöltek a minisztériumban: az adóellenőrzésekből közvetlenül 1,17 milliárd euró bevétel származott, több mint a duplája az egy évvel korábbinak. Ebből ugyanis azt a következtetést vonták le, hogy a bevételek megugrása annak az adópolitikai fordulatnak köszönhető, amelynek jegyében a folyamatos ellenőrzésre összpontosítanak. (Korábban az volt a jellemző, hogy időnként "adóamnesztiát" hirdettek, illetve különalkukban érhették el a hátralékosok, hogy csak tartozásuk egy részét kelljen befizetni.)

A májusban hivatalba lépett Prodi-kormány egyik fő jelszava volt az adóelkerülés elleni harc, s a mostani adatokban már ennek az eredményét látja. A miniszterelnök szerint az emberek megértették, hogy nem lesz több amnesztia, és komolyabban veszik kötelezettségeiket. Az ellenzék azonban egyszerűen pofátlanságnak minősíti, hogy egy alig nyolcvan napja hivatalban levő kormány magának tulajdonítsa mindennek az érdemét, szerintük még a Berlusconi-kormány gazdaságpolitikájának a gyümölcse érett be.

A kommunisták lázadnak

A koalíción belül viszont azok kaptak vérszemet - mindenekelőtt a kőkemény baloldali Rifondazione Comunista (RC) képviselői -, akik már előre túlzottnak tartották a jövőre beígért szigorításokat, amelyekkel a kormány az EU-ban megengedett 3 százalék alá akarja szorítani a büdzsé hiányát (az idei célszám 4 százalék).

A költségvetésért felelős Tommaso Padoa-Schioppa gazdasági miniszter a nyugdíj-, illetve az egészségügyi kiadások, az önkormányzati támogatások és a közszféra béreinek megcsapolását jelezte a szeptemberben benyújtandó büdzsé első tervezetében - amit az RC nem szavazott meg.

Tekintve, hogy a kommunistáktól a katolikus centristákig terjedő koalíciónak a szenátusban csupán kétfős többsége van, a kormánynak valamilyen egyezségre kell jutnia a puhább költségvetést szorgalmazókkal - akkor azonban a nemzetközi hitelminősítőkkel gyűlik meg a baja. Az S&P, illetve a Fitch már korábban jelezte, hogy leminősíti Olaszországot, ha nem prezentál hihető stratégiát a költségvetési hiány és az államadósság lefaragására, valamint a gazdaság versenyképesebbé tételére.