Valér
2 °C
8 °C

Öngyilkos lett a dúsgazdag spekuláns

2009.01.06. 20:37
A világ 94. leggazdagabb embere a vonat elé vetette magát és szörnyethalt. A német Adolf Merckle októberben még a Volkswagen-részvények esésére játszott, de sokszáz millió euró bukott az ügyleten, ami után bankok könnyen átvehették volna tőle a vállalatbirodalmának három ékszerét.

Tegnap vonat elé vetette magát a 74 éves Adolf Merckle, Németország egyik, a Forbes magazin által összeállított listán 9,2 milliárd dollárosra (mai árfolyamon számolva 1840 milliárd forintosra) becsült, más számítások szerint 9,4 milliárd euróra (2500 milliárd forintra) taksált vagyonával a világ 94. leggazdagabb embere. A halálhírt és közvetve az öngyilkosság tényét Merckle családja megerősítette.

A dúsgazdag befektető, aki többek között a HeidelbergCement tulajdonosa is volt, az utóbbi hónapokban arról híresült el, hogy befektetési cége többszáz millió eurós veszteséget könyvelt el azon, hogy a Volkswagen-részvényeket shortolta, vagyis a papírok esésére játszott. A spekuláció azonban nem jött be, arra a hírre, hogy a Porsche átvenné a Volkswagen irányítását, a VW-papír ára egyetlen nap alatt megduplázódott, sőt, napok alatt a korábbi ár többszörösére emelkedve 1000 euróra drágult a részvény. Ezzel a társaság egy rövid időre a világ legnagyobb vállalatává vált - emlékeztet a Portfolio.hu.

Adolf Merckle már több mint két hónapja folytatott tárgyalásokat egy bankokból álló konzorciummal 5 milliárd eurós áthidaló hitelről, miután eladósodott vállalatai a hitelpiaci válság elmélyülése kapcsán meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek. Már piaci pletykák korábban arról is szóltak, hogy a bankok átvennék az irányítást a hitelért cserében három legnagyobb vállalat, köztük a HeidelberCement, a RatioPharm és a Phoenix Pharmahandel felett is. Értesülések szerint a milliárdos veszteségei az elmúlt hónapokban már meghaladták az 1 milliárd eurót.

A hatóságok nyomozást indítottak a haláleset körülményeinek feltárására. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint a hatóságok egyértelműen öngyilkosságra gyanakszanak, amire az is utal, hogy Adolf Merckle állítólag búcsúlevelet is hagyott hátra - írja az MTI.