Ábrahám
17 °C
29 °C

Lenin befutott a Sotheby's-nél

2008.03.17. 07:54
Oroszok vesznek oroszokat Londonban – a Sotheby's másodszor rendezett orosz kortársaukciót, a vevők kétharmada orosz volt, és jóval a kikiáltási árak felett vásároltak.

Ismét megerősítést nyert, hogy jól döntött az az aukciósház, amelyik a gazdag orosz vevők igényeihez igazította kínálatát: a Sotheby's 4,1 millió font (8,3 millió dollár) bevételt könyvelhetett el március 12-én Londonban, a ház történetének második orosz kortársárverésén, ahol a tételek 74 százaléka kelt el. Az előzetes becslések összesített felső értéke 3,9 millió fontra rúgott - az árakat nem lehetett könnyű belőni, hiszen 17 művész ért el aukciós rekordot, 14-en pedig még sose vagy csak sikertelenül szerepeltek ilyen eseményen. A vevők kétharmada orosz volt - közölte a Sotheby's, londoni műkereskedők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre újabb vásárlók érkeznek erre a piacra.

Aukcióról aukcióra nő az érdeklődés az olyan művészek iránt, akik újonnan jelennek meg a kínálatban - kommentálta a sikereket a ház közleményében Jo Vickery, a Sotheby's orosz részlegének vezetője. A sikeres fiatalok között Vickery külön megemlítette Oleg Dou fotóművészt - mint emlékezetes, a 25 éves alkotó egy munkáját 7,5 millió forinton ütötték le a Kieselbach decemberi aukcióján 350 ezer forintos kezdés után (Napi, 2007. december 18.). A Sotheby'snél most két plexire felvitt színes printjét indították, mindkettőt 4-6 ezer font közti becsléssel, az egyik 7500, a másik 8125 font leütési árat ért el (2,5-2,75 millió forint).

A londoni árverés sztárja azonban Lenin volt, pontosabban Oleg Vasziljev Naplemente előtt című 1980-as képe, amelyen a pártvezér szobra látható a lemenő nap fényében. A 200-300 ezer fontra becsült olajfestményt 400 ezer fonton ütötték le, jutalékkal együtt 468,5 ezer fontot adott érte vevője. A nonkonformista művész másik képe, az 1978-as Távozóban bőven megduplázta 70 ezres felső becsértékét, amikor egy telefonos vevő 180 ezer fontos ajánlatára koppant a kalapács. Még nagyobb arányú áremelkedést ért el Szemjon Fajbiszovics Szépsége: a 60 ezer fontos felső becsléssel szemben 265 ezres leütési árat ért el a május elsején felvonuló vidám szovjet munkásokat ábrázoló olajfestmény.

Az orosz művészet iránti kereslet kilenc éve egyfolytában növekszik, de egészen a legutóbbi időkig a XIX. századi, legfeljebb a második világháború előtti alkotásokat keresték leginkább. A kortársak piaca azonban radikálisan bővül: tavaly februárban, a Sotheby's első londoni kortárs orosz árverésén 2,6 millió font volt az összbevétel, 2 milliós összesített felső becsérték mellett.