Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenin befutott a Sotheby's-nél

2008.03.17. 07:54
Oroszok vesznek oroszokat Londonban – a Sotheby's másodszor rendezett orosz kortársaukciót, a vevők kétharmada orosz volt, és jóval a kikiáltási árak felett vásároltak.

Ismét megerősítést nyert, hogy jól döntött az az aukciósház, amelyik a gazdag orosz vevők igényeihez igazította kínálatát: a Sotheby's 4,1 millió font (8,3 millió dollár) bevételt könyvelhetett el március 12-én Londonban, a ház történetének második orosz kortársárverésén, ahol a tételek 74 százaléka kelt el. Az előzetes becslések összesített felső értéke 3,9 millió fontra rúgott - az árakat nem lehetett könnyű belőni, hiszen 17 művész ért el aukciós rekordot, 14-en pedig még sose vagy csak sikertelenül szerepeltek ilyen eseményen. A vevők kétharmada orosz volt - közölte a Sotheby's, londoni műkereskedők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre újabb vásárlók érkeznek erre a piacra.

Aukcióról aukcióra nő az érdeklődés az olyan művészek iránt, akik újonnan jelennek meg a kínálatban - kommentálta a sikereket a ház közleményében Jo Vickery, a Sotheby's orosz részlegének vezetője. A sikeres fiatalok között Vickery külön megemlítette Oleg Dou fotóművészt - mint emlékezetes, a 25 éves alkotó egy munkáját 7,5 millió forinton ütötték le a Kieselbach decemberi aukcióján 350 ezer forintos kezdés után (Napi, 2007. december 18.). A Sotheby'snél most két plexire felvitt színes printjét indították, mindkettőt 4-6 ezer font közti becsléssel, az egyik 7500, a másik 8125 font leütési árat ért el (2,5-2,75 millió forint).

A londoni árverés sztárja azonban Lenin volt, pontosabban Oleg Vasziljev Naplemente előtt című 1980-as képe, amelyen a pártvezér szobra látható a lemenő nap fényében. A 200-300 ezer fontra becsült olajfestményt 400 ezer fonton ütötték le, jutalékkal együtt 468,5 ezer fontot adott érte vevője. A nonkonformista művész másik képe, az 1978-as Távozóban bőven megduplázta 70 ezres felső becsértékét, amikor egy telefonos vevő 180 ezer fontos ajánlatára koppant a kalapács. Még nagyobb arányú áremelkedést ért el Szemjon Fajbiszovics Szépsége: a 60 ezer fontos felső becsléssel szemben 265 ezres leütési árat ért el a május elsején felvonuló vidám szovjet munkásokat ábrázoló olajfestmény.

Az orosz művészet iránti kereslet kilenc éve egyfolytában növekszik, de egészen a legutóbbi időkig a XIX. századi, legfeljebb a második világháború előtti alkotásokat keresték leginkább. A kortársak piaca azonban radikálisan bővül: tavaly februárban, a Sotheby's első londoni kortárs orosz árverésén 2,6 millió font volt az összbevétel, 2 milliós összesített felső becsérték mellett.