Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Los Angeles megadóztatná a világűrt

2001.07.11. 16:00
Los Angeles megye adóhivatala úgy döntött, a megyében gyártott műholdak nem különböznek más, megadóztatható ingóságoktól, és bejelentette, hogy közülük nyolcra máris kiveti a sarcot. Az érintett cég illetékesei azzal védekeznek, hogy az egyenlítő felett keringő eszközök kívül esnek a hatóság illetékességi körén, és hogy nem is nevezhetők ingóságoknak, hiszen geostacionárius pályán tartózkodnak, vagyis a Földhöz viszonyítva egy pont felett lebegnek.
Los Angeles megye adóhivatala megadóztatná a megyében gyártott műholdakat - közölte a Los Angeles Times. Rick Auerbach adófelügyelő szerint a műholdakat a hivatal ugyanúgy megadóztathatja, mint bármilyen más ingóságot a megyében. Több kaliforniai és L.A. megyei szakjogász is állítja: a felvetés jogos, hiszen a szatellitekre senki nem vetett még ki adót, és az eszközök egy kaliforniai céghez tartoznak.

Több millió dollárra vennék le a Hughes-t

Auerbach az El Segundóban székelő Hughes Electronics-et pécézte ki elsőként, és kijelentette, hogy a vállalat nyolc műholdjára adót akar kivetni. A szatellitek egyenként százmillió dollárt érnek, az adó évente több millió dollárhoz juttatná a megyét.

Nehogy má' a holdamat is

Brian Paperny, a Hughes adóügyekkel foglalkozó igazgatóhelyettese szerint a cég vezetői "nagyon aggódnak Auerbach bejelentése miatt", és meg vannak győződve róla, hogy az egyenlítő felett geostacionárius pályán keringő műholdak kívül esnek az adóhatóság illetékességi körén.

Határtalan mohóság

Auerbach szerint a műholdak semmiben nem különböznek más, megadóztatott ingóságoktól. Sőt, az se számít, hogy messze vannak Kaliforniától: egy 1976-os bírói döntés alapján megadóztathatták egy kaliforniai jégrevü szereplőinek mezét is, annak ellenére, hogy a revü szereplői gyakorlatilag állandóan a megyén kívül turnéztak.

Nem ing, lebeg

A Hughes a hatóság illetékessége mellett azt is megkérdőjelezi, hogy a műholdakat ingóságnak lehetne tekinteni. "Ezek az eszközök állandóan a Föld egy bizonyos pontja fölött tartózkodnak, nem változtatnak pozíciójukon, tehát nem nevezhetők ingóságnak" - mondja a Hughes ügyvédje.

Sokba lesz a csillagháború

A vita még távolról sincs lezárva, néha még az adóhatóság is mást mond, mint saját ügyvédei, de ha Auerbach beválthatja ígéretét, akkor attól kezdve bármelyik műholdgyártó hirtelen kínos helyzetbe kerülhet a plusz adók kivetése révén. Sőt, szakértők szerint a precedens hatással lehet még a Bush-adminisztráció rakétavédelmi tervére is, hiszen az nem kevés műhold fellövését teszi szükségessé.