Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

2007 az oroszoké lesz

2007.02.21. 12:18
Még mindig a transzparencia hiányát és az adminisztratív kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a közép-kelet-európai régió ingatlanpiacán a külföldi befektetők. Többek között ennek is tudható be, hogy itt sokkal kevesebb ingatlanfejlesztés valósul meg ppp-konstrukcióban, mint Nyugat-Európában. Minderről külföldi befektetők beszélgettek Varsóban, a CEE Real Estate Quality Awards konferenciáján, ahol a legfőbb téma a közszférával való együttműködés, a ppp-projektek potenciális sikere és a régió ingatlanpiacának lehetséges fejlődési irányvonala volt.

A közép-kelet-európai régióban eleinte kizárólag a fővárosokat - Budapestet, Varsót, Prágát, Bukarestet - érintették a külföldi ingatlanbefektetések. Napjainkban egyre inkább felértékelődnek a másodlagos - 100 ezer lakosnál nagyobb - városok, közülük is elsősorban azok, amelyeknek szignifikáns lakosságnövekedési potenciáljuk van, azaz a szűkebb értelemben vett régió meghatározó városia, mondta a konferencián Katja Huitikka, a Stewart International vezető tanácsadója.

Kockázatos piac

2007 egyértelműen az orosz ingatlanpiac éve lesz, vélte Markus Leininger, az Eurohypo közép-kelet európai vállalatfinanszírozási vezetője. A bankár szerint a fokozódó befektetői aktivitás kiélezte a versenyt is, a régióban otthonosan mozgó befektetőknek olyan globális játékosokkal kell Oroszországban versenyezniük, mint a Morgan Stanley, amely más nagyságrendben gondolkozik, mint sok európai ingatlanbefektető vagy finanszírozó.

Az oroszországi terjeszkedésről Simon Bayley, a TriGránit fejlesztési vezetője a Portfolio.hu-nak elmondta, erre az igen kockázatos piacra nagyon veszélyes egyedül belépni. A TriGránit ezért választotta partneréül a Gazprom Investet, hogy az orosz cég helyi tapasztalatával és kapcsolati rendszerével megerősödve képes legyen igazán jelentős, több milliárd dolláros projekteket legyenek képesek megvalósítani.

Markus Leininger, az Eurohypo közép-kelet európai vállalatfinanszírozási vezetője a transzparencia hiányát nevezte a régiós ingatlanpiac legnagyobb kockázatának. Csatlakozott ehhez a véleményhez Bayley is, aki kiemelte, a piac egyik legkevésbé transzparens része a telekárak alakulása. Saját számításaik szerint a telekárak Szlovákiában és Lengyelországban az elmúlt tíz évben közel megtízszereződtek, ám pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ami megnehezíti a befektetők döntéseit.

Egyéb problémák

Simon Bayley a városrehabilitációs és ppp-projektek megvalósításáról is beszélt. Elmondta, a városrehabilitációs projektek sikerének az egyik kulcsa a tiszta és folyamatos kommunikáció a városvezetéssel. A városok igen sokat profitálhatnak a rehabilitációs projektekből, ami a fejlesztők számára is ideális lehetőséget nyújt az optimális ingatlanok kialakítására.

Simon Bayley szerint a régióban a ppp-konstrukció még nagyrészt kiaknázatlan, az önkormányzatok, városvezetések jelentős része nem ismerte fel a magánszférával való együttműködés előnyeit. Főleg ennek tudható be, hogy Lengyelországban, a régió legnagyobb piacán 2006-ban mindössze 100 millió euró értékben valósult meg ppp-fejlesztés. Emellett a fejlesztők számára igen nagy kockázatot jelent a közszféra potenciális lassúsága, adminisztratív késlekedése, amely hatalmas veszélyt jelent a fejlesztés sikerére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?