Huba
17 °C
33 °C

2007 az oroszoké lesz

2007.02.21. 12:18
Még mindig a transzparencia hiányát és az adminisztratív kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a közép-kelet-európai régió ingatlanpiacán a külföldi befektetők. Többek között ennek is tudható be, hogy itt sokkal kevesebb ingatlanfejlesztés valósul meg ppp-konstrukcióban, mint Nyugat-Európában. Minderről külföldi befektetők beszélgettek Varsóban, a CEE Real Estate Quality Awards konferenciáján, ahol a legfőbb téma a közszférával való együttműködés, a ppp-projektek potenciális sikere és a régió ingatlanpiacának lehetséges fejlődési irányvonala volt.

A közép-kelet-európai régióban eleinte kizárólag a fővárosokat - Budapestet, Varsót, Prágát, Bukarestet - érintették a külföldi ingatlanbefektetések. Napjainkban egyre inkább felértékelődnek a másodlagos - 100 ezer lakosnál nagyobb - városok, közülük is elsősorban azok, amelyeknek szignifikáns lakosságnövekedési potenciáljuk van, azaz a szűkebb értelemben vett régió meghatározó városia, mondta a konferencián Katja Huitikka, a Stewart International vezető tanácsadója.

Kockázatos piac

2007 egyértelműen az orosz ingatlanpiac éve lesz, vélte Markus Leininger, az Eurohypo közép-kelet európai vállalatfinanszírozási vezetője. A bankár szerint a fokozódó befektetői aktivitás kiélezte a versenyt is, a régióban otthonosan mozgó befektetőknek olyan globális játékosokkal kell Oroszországban versenyezniük, mint a Morgan Stanley, amely más nagyságrendben gondolkozik, mint sok európai ingatlanbefektető vagy finanszírozó.

Az oroszországi terjeszkedésről Simon Bayley, a TriGránit fejlesztési vezetője a Portfolio.hu-nak elmondta, erre az igen kockázatos piacra nagyon veszélyes egyedül belépni. A TriGránit ezért választotta partneréül a Gazprom Investet, hogy az orosz cég helyi tapasztalatával és kapcsolati rendszerével megerősödve képes legyen igazán jelentős, több milliárd dolláros projekteket legyenek képesek megvalósítani.

Markus Leininger, az Eurohypo közép-kelet európai vállalatfinanszírozási vezetője a transzparencia hiányát nevezte a régiós ingatlanpiac legnagyobb kockázatának. Csatlakozott ehhez a véleményhez Bayley is, aki kiemelte, a piac egyik legkevésbé transzparens része a telekárak alakulása. Saját számításaik szerint a telekárak Szlovákiában és Lengyelországban az elmúlt tíz évben közel megtízszereződtek, ám pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ami megnehezíti a befektetők döntéseit.

Egyéb problémák

Simon Bayley a városrehabilitációs és ppp-projektek megvalósításáról is beszélt. Elmondta, a városrehabilitációs projektek sikerének az egyik kulcsa a tiszta és folyamatos kommunikáció a városvezetéssel. A városok igen sokat profitálhatnak a rehabilitációs projektekből, ami a fejlesztők számára is ideális lehetőséget nyújt az optimális ingatlanok kialakítására.

Simon Bayley szerint a régióban a ppp-konstrukció még nagyrészt kiaknázatlan, az önkormányzatok, városvezetések jelentős része nem ismerte fel a magánszférával való együttműködés előnyeit. Főleg ennek tudható be, hogy Lengyelországban, a régió legnagyobb piacán 2006-ban mindössze 100 millió euró értékben valósult meg ppp-fejlesztés. Emellett a fejlesztők számára igen nagy kockázatot jelent a közszféra potenciális lassúsága, adminisztratív késlekedése, amely hatalmas veszélyt jelent a fejlesztés sikerére.