Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

A hadiipar az AIDS ellen

2001.12.06. 12:41
A dél-afrikai beruházásösztönzés egyik furcsa árukapcsolásának keretében a német Ferrostaal óvszergyárat épít egy megrendelésért cserébe.
Egy 594 millió dolláros megrendelésért cserébe a tengeralattjáró-gyártással foglalatoskodó német Ferrostaal a fantáziadúsan kifejező nevű Condomival szövetkezve óvszergyárat épít Dél-Afrika egyik legszegényebb régiójában. A helyi üzemben azonban csupán az Erfurtban legyártott óvszereket tesztelik és csomagolják.

"Nehéz igazolni a katonai eszközök vásárlását egy olyan időszakban, amikor az országnak iskolákra és kórházakra lenne szüksége." - nyilatkozta a BBC-nek Julius Kreil vezérőrnagy, aki egyben a dél-afrikai védelmi ipari testület igazgatóhelyettese is.

Becslések szerint 5 millió HIV-fertőzött él a 45 millió országban, ahol az óvszer népszerűsítése része a kormány prevenciós programjának.

A közvetlen tőkebefektetések ösztönzése

Az üzlet azonban csak része egy átfogó védelmi megrendelési programnak, mely egy időben hosszas korrupciós vizsgálat tárgya volt. Az 1999-ben létrejött 4,8 milliárdos védelmi megrendelést magában foglaló ügylet keretében a hadiipari cégek azt ígérték, hogy a megrendelésekért cserébe 2011-ig mintegy 15 milliárd dollárt fektetnek be az országban.

Ebből eddig 3,5 milliárdos befektetés valósult meg, miközben az idei első félévben a közvetlen külföldi befektetések összege 27 százalékkal csökkent.

Ki fizeti az óvszergyárat?

A BBC-nek nyilatkozó Julius Kreil szerint a hadipari cégek az effajta befektetésekkel csupán megfizetik annak árát, hogy kapcsolatba kerülhetnek a dél-afrikai védelmi ágazattal. Annyit azonban megenged, hogy az ilyen beruházások költsége részben azért talán beépül a katonai eszközök árába, ezért lehet, hogy nem is járnak olyan hatalmas haszonnal az ország számára.