21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Lecserélik a legális heroint

2001.08.10. 10:43
Hiába hozott csak tavaly 600 millió dollárt a Purdue Pharma nevű amerikai gyógyszercégnek az OxyContin nevű fájdalomcsillapító, a cég kénytelen lesz más termékre cserélni azt, mivel a leleményes paciensek hamar rájöttek: a tablettát porrá törve és felszippantva jobb, mint a heroin.
Három évig fickándozhatnak a legális drogok rajongói, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a gyártó piacra dobja üzleti sikerének kulcsa, az OxyContin utódját.

Hackeld meg a tablettát!

Az egyelőre névtelen új szer az eredeti meghackelt változata lesz. A fejlesztők olyan szellemes módszerrel gátolják meg, hogy a tabletta eufóriát keltsen, amely előtt még az Index Politoxikomán Őrse is megemelte rasztafári fejfedőjét: a gyógyszerbe "antidrog" szemcséket kevernek, melyeket speciális vegyi anyag burkol be. Ha a szert előírás szerint lenyeli a páciens, a "burkolat" nem engedi, hogy az antidrog feloldódjon, amely így természetes módon, változatlan állapotban távozik a szervezetből. Ha viszont porrá törik a tablettát, a vegyi rendőr akcióba lép, és semlegesíti az eufóriakeltő hatást.

Nagy volt a siker, sokba kerül a folytatás

A Purdue Pharma jól ráfaragott, hogy kitudódott: vezető gyógyszere részben ilyen okok miatt tett szert hihetetlen népszerűségre. A helyettesítő termék kifejlesztése, tesztelése ugyanis dollármilliókra rúgó költségekkel jár.

Az eredeti szerről annak 1995-ös piacra dobása után azonnal kiderült, hogy bár eredetileg krónikus fájdalmak 12 órán át tartó enyhítésére való, felszippantva, vagy vízben feloldva és beinjekciózva azonnali euforikus hatást kelt. A keménydrogosok azért kedvelték, mert a heroinnal ellentétben ennek garantált a tisztasága és hatóanyagtartalma.

Feketén ötször annyi

A National Drug Intelligence Center weblapján található adatok szerint az OxyContinnak igazi feketepiaca alakult ki. Míg egy 10 milligramm hatóanyag-tartalmú - egyébként csak receptre kapható - tabletta legálisan 1,25 dollárba kerül, az utcán ugyanez 5-10 dollárért forog. A 80 milligrammos, patikában hatért vesztegetett "nagyágyú" dílertől vásárolva már nem úszható meg 65-80 dollár alatt.

Számos amerikai tudományos folyóirat foglalkozott azzal a pikáns kérdéssel, hogy a szer kizárólag orvosok közreműködésével kerülhet ki az utcára.