Szilárda
0 °C
6 °C

Meghamisította könyveit a Parmalat?

2003.11.13. 08:56
Nem sikerült eloszlatnia a könyvviteli manipuláció gyanúját az olasz Parmalat Finanziaria S.p.A.-nak, így a legnagyobb európai tejipari vállalatot ellenőrző társaság részvényei az előző napi 8 százalék után tegnap újabb 7 százalékot veszítettek értékükből a milánói tőzsdén.
A befektetők bizalmát a Deloitte & Touche könyvvizsgáló cég rendítette meg, amely közölte: a Parmalat első félévi mérlege két homályos és ezért számvitelileg elfogadhatatlan pontot tartalmaz. A Deloitte nem tudta értékelni azt a 478 millió eurós befektetést, amelyet a Parmalat a Kajmán-szigeteken bejegyzett Epicurum befektetési alapban eszközölt, továbbá nem hagyta jóvá a szintén az Epicurummal kötött árfolyam-derivatíva-üzletből származó, a mérleg szerint 135 millió eurós egyszeri bevételt.

Leminősítés?

A Parmalat közleményt adott ki, leszögezve, hogy a pénzügyi adatok hitelesek és teljesek, ez azonban nem tudta helyreállítani a befektetők bizalmát, ráadásul a Deloitte jelentését követően a Standard & Poor's hitelminősítő intézet kilátásba helyezte, hogy a számvitellel és a befektetési gyakorlattal kapcsolatos aggályok miatt lerontja a vállalat adósságainak BBB mínusz besorolását. Ez a befektetésre ajánlott kategória legalsó foka, így a visszaminősítéssel a kötvények a bóvlikategóriába kerülnének.

Korábban is gyanakodtak

A befektetők szemében a Deloitte-jelentés megkérdőjelezi a Parmalat azon állítását, hogy 3,5 milliárd euró likvid tőkével rendelkezik. Némelyek már korábban gyanakodtak, ugyanis a Parmalat rendszeresen új hiteleket vesz föl - adósságállománya jelenleg 5,3 milliárd euró -, ahelyett hogy a hivatkozott likvid forrásokat a tartozások törlesztésére fordítaná. Az olasz tőzsdefelügyelet, a Consob már a múlt héten pénzügyi jelentésének tisztázására kérte a Parmalatot.