Ágnes
-1 °C
2 °C

Az afgán biznisz: a borotvapenge

2001.09.25. 16:05
Bármilyen meglepő, de az afgán lakosságnak maradt kedve viccelni. A legfrissebb darab szerint aki nagy lét akar gyorsan leszakítani Kabulban, az fektessen pengébe.
Az afgánok már elkezdtek fantáziálni arról, hogy milyen lehet az élet a tálibok kifüstölése után, mivel biztosra veszik az Egyesült Államok támadását. A divatos vicc szerint borotovába kell fektetni annak, aki jót akar.

Furcsa viccek

A vicc poénja - melyet a Reuters hírügynökség szó szerinti fordításban idéz - minden merényletnél jobban rávilágít arra, milyen eltérő kultúrák élnek a Földön: "A borotvák ára fel fog menni, mert a Talibán kivonulása után sokan borotválkozni kezdenek."

Börtönben a szerkesztőség

A fergeteges humor alapja az, hogy a keményvonalas tálibok minden férfit szakállnövesztésre köteleznek, legalább egy ökölnyi hosszúságban. Az egyik 1996-ban kiadott rendelet szerint bárkit, akit sima képpel elkapnak, mindaddig be kell börtönözni, míg bozontja nem nő. (Az Index Gazdasági Rovata ezen cikkely hazai ratifikálása esetén hátralévő életét Baracskán töltené.)

Láncra minden hippivel

Az amerikai akció a fodrászok forgalmát is növelni fogja, mivel a hippis fejszőr szintén alkotmányellenes. A már idézett törvény szerint azért, hogy a lakosság ne kövesse az amerikai és brit példát. Ahol - amint arról a tálib titkos ügynökök ezek szerint beszámoltak - mindenki sarkig érő hajjal jár.