Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már csak 500 milliárdos él a földön

2002.03.04. 11:58
A nemzetközi tőzsdéken két éve tartó visszaesés, a recesszióba hajló dekonjunktúra, valamint a szeptember 11-i merényletek következményeit a világ leggazdagabb emberei is megérezték. Legalábbis erről tanúskodik az amerikai Forbes magazin legfrissebb kimutatása Földünk milliárdosairól: számuk egy év leforgása alatt 83-mal csökkent, s már csak 497-en vannak.
A világgazdaság megtorpanása, a dotkom- cégek tömeges csődje hatalmas vagyonokat semmisített meg. Csak a milliárdosok klubjának tagjai 190 milliárd dollárral lettek szegényebbek. Összvagyonuk már csupán 1,54 billió dollárt ér.

Jó példa a vagyonvesztésre Gary Wannick, a Global Crossing kábeltelevízió társaság elnöke. A cég januárban kénytelen volt csődöt jelenteni, Wannick vagyonának értéke nyolcmilliárdról szerény 500 millióra apadt - amivel semmi keresnivalója nincs többé a milliárdosok klubjában.

Steve Case már csak milliomos

Szintén kizuhant a klubból Steve Case, az AOL Time Warner médiabirodalom elnöke. Jobban járt helyettese, Ted Turner, a CNN hírtelevízió alapítója. Az ő vagyona egy év alatt 8,8 milliárdról 3,8 milliárd dollárra zsugorodott.

Turner ezzel ugyan benn maradt a klubban, ám a tavalyi 35. helyett be kell érnie a 97. hellyel a rangsorban.

A németek előre törtek

A német sajtó büszkén nyugtázta, hogy az amerikai dominancia ellenére 121 európai milliárdos van a Forbes listáján, a legtöbben köztük németek.

A tíz leggazdagabb ember közé is sikerült betörniük németeknek. Az Aldi kiskereskedelmi bolthálózatot birtokló testvérpár, Karl és Theo Albrecht együttes vagyona 26,8 milliárd dollárra rúg. Ezzel a harmadik helyen állnak.

Albrechték mögött a müncheni BMW konszern társtulajdonosai, Johanna Quandt és gyermekei érték el német részről a legjobb helyezést. A család vagyonát 18,4 milliárd dollárra becsüli a Forbes, ez a tizenkettedik helyhez elegendő.