Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Már csak 500 milliárdos él a földön

2002.03.04. 11:58
A nemzetközi tőzsdéken két éve tartó visszaesés, a recesszióba hajló dekonjunktúra, valamint a szeptember 11-i merényletek következményeit a világ leggazdagabb emberei is megérezték. Legalábbis erről tanúskodik az amerikai Forbes magazin legfrissebb kimutatása Földünk milliárdosairól: számuk egy év leforgása alatt 83-mal csökkent, s már csak 497-en vannak.
A világgazdaság megtorpanása, a dotkom- cégek tömeges csődje hatalmas vagyonokat semmisített meg. Csak a milliárdosok klubjának tagjai 190 milliárd dollárral lettek szegényebbek. Összvagyonuk már csupán 1,54 billió dollárt ér.

Jó példa a vagyonvesztésre Gary Wannick, a Global Crossing kábeltelevízió társaság elnöke. A cég januárban kénytelen volt csődöt jelenteni, Wannick vagyonának értéke nyolcmilliárdról szerény 500 millióra apadt - amivel semmi keresnivalója nincs többé a milliárdosok klubjában.

Steve Case már csak milliomos

Szintén kizuhant a klubból Steve Case, az AOL Time Warner médiabirodalom elnöke. Jobban járt helyettese, Ted Turner, a CNN hírtelevízió alapítója. Az ő vagyona egy év alatt 8,8 milliárdról 3,8 milliárd dollárra zsugorodott.

Turner ezzel ugyan benn maradt a klubban, ám a tavalyi 35. helyett be kell érnie a 97. hellyel a rangsorban.

A németek előre törtek

A német sajtó büszkén nyugtázta, hogy az amerikai dominancia ellenére 121 európai milliárdos van a Forbes listáján, a legtöbben köztük németek.

A tíz leggazdagabb ember közé is sikerült betörniük németeknek. Az Aldi kiskereskedelmi bolthálózatot birtokló testvérpár, Karl és Theo Albrecht együttes vagyona 26,8 milliárd dollárra rúg. Ezzel a harmadik helyen állnak.

Albrechték mögött a müncheni BMW konszern társtulajdonosai, Johanna Quandt és gyermekei érték el német részről a legjobb helyezést. A család vagyonát 18,4 milliárd dollárra becsüli a Forbes, ez a tizenkettedik helyhez elegendő.