Piroska
-2 °C
5 °C

Rengeteg pénz jön Közép- és Kelet-Európába

2006.10.02. 08:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Ismét rekordév várható a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések terén: az ügyletek értéke 2006 első félévében elérte a 3,9 milliárd eurót a legfejlettebb piacokon, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Oroszországban és Szlovákiában.

Ez felülmúlja a 2005 azonos időszakában mért összes beruházás volumenét, ami egyébként az 1998 óta történt befektetések 21 százalékát adja. Az elmúlt két és fél év önmagában a teljes tőkebeáramlás több mint 75 százalékát teszi ki.

első hat hónapban a legtöbb befektetés ismét az irodapiacra (az összes beruházás 43 százaléka) és a kereskedelmi ingatlanok piacára (40 százalék) áramlott. A fennmaradó 17 százalék nagyjából egyenletesen oszlott meg a vegyes használatú, ipari és hotelingatlanok között. Ezekben az ingatlanszektorokban rejlik a legtöbb kiaknázatlan potenciál, habár az ipari területek nagy része a fejlesztők saját portfóliójában található vagy megrendelésre készül.

Ahogyan a fejlesztők földrajzi pozíciója egyre szélesedik, számottevő eltolódás figyelhető meg a tőkeeloszlásban Kelet-Közép-Európában. Habár a beruházott tőke legnagyobb része a központi piacokon maradt, a teljes kelet-közép-európai piac beruházásainak 79 százalékát adva, ez 8 százalékkal a 2005-ös szint alatt marad. A legfigyelemreméltóbb célponttá Oroszország vált, ma már mintegy 7 százalékkal részesedik az összes régiós beruházásból.