Sára, Márió
2 °C
6 °C

Élesedik a Pepsi-Coca háború

2001.08.03. 10:42
Zöld utat kapott a Pepsi, hogy 13,4 milliárd dollárért (3769 milliárd forintért) felvásárolja a Quaker Oats nevű üdítőitalgyártót, amely például a Gatorade nevű sportitalt készíti. Az akció sikere mindeddig igencsak bizonytalan volt, de a versenyhatóság szerepét betöltő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) némi meglepetésre nem vitte bíróság elé a sokak szerint piaci túlsúly kialakulásával fenyegető ügyletet.
Igazi politikai-gazdasági krimibe illő, színfalak mögötti játszmák után a Bizottságban ülő republikánus tagok úgy keverték a kártyát, hogy a testület három tartózkodás mellett végül nem szavazta meg, hogy bíróság előtt támadják meg a vállalatfelvásárlást.

Nagy a pezsgés

Az alaphelyzet az, hogy az üdítőital-iparban terjeszkedő Pepsi fel akarja vásárolni azt a céget, a Quaker Oats-ot, amely rajta és a Coca-Colán kívül a harmadik komoly játékos az évi 56 milliárd dolláros (15 ezer 805 milliárd forintos) piacon. A Bizottság szakértőinek az volt a véleménye, hogy a bekebelezés komoly piaci torzulásokkal fenyeget, különösen a sportital-szegmensben, ahol a Gatorade részesedése 80 százalékos, a Coca-Cola távolról követi a Powerade 15 százalékával, míg a Pepsi All-Sportja a 4 százalékot kitevő törpe minoritás kedvence. (A cég a héten el is adta a szubkulturális italt.)

Muris, nem muris, de a szerepek keverednek

A bizottsági tagok végül politikai hovatartozásuk szerinti megosztásban összesen 4 szavazatot - 2 republikánus igen, 2 demokrata nem - adtak le, vagyis nem lett meg a többség, ami a felvásárlás időleges megvétózásához, az ügy bíróság elé viteléhez kellett volna. Ez többek között azért történhetett meg, mert a testület nemrégiben kinevezett elnöke, Timothy J. Muris tartózkodott. Muris júniusi kinevezése előtt éppen ezen az ügyön dolgozott a Howrey Simon Arnold & White nevű jogi cég ügyvédjeként - a PepsiCo megbízásából. Két további bizottsági tag - mégpedig a testület versenyhivatalának és gazdasági részlegének vezetője - szintén amiatt tartózkodott, hogy az ügyön "privát munkájuk" részeként dolgoznak valamely résztvevő oldalán.

Ők diktálhatnak a boltokban?

A bizottság szakértőinek egyik ellenérve az volt, hogy a Quaker Oats felvásárlásával a PepsiCo megszabadul azon kevés riválisainak egyikétől, amely visszatartotta árainak emelésétől.

A két cég ügyvédei azt bizonygatták a megosztott bizottságnak, hogy az árak emelésének a Gatorade gyártójánál akad nagyobb akadálya, mégpedig a Coca-Cola Company. További ellenérv volt, hogy egyes üzlettípusoknál a Pepsi a legnagyobb piaci szereplő, megelőzve a Coca-Colát, így a Quaker Oats szintén komoly részesedését megszerezve olyan helyzetbe kerülhet, hogy alkalma lehet beleszólni, mely gyártó mennyi helyet kaphat a polcokon és mennyiért adhatja az italait.

Az egyik nemmel szavazó tag szerint sajnálatos, ha a két óriáscég mellett nem marad olyan piaci szereplő, amely "megcsipkedhetné" a nagyokat. Még az egyik igennel szavazó republikánus is aggodalmát fejezte ki, amiért az üdítőital piacot két játékos ellenőrzi.