Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szabadul a Pixelpark-részvényektől a Bertelsmann

2003.01.06. 15:24
Túladott 40 százalékos Pixelpark-részesedésén a Bertelsmann. A hírt a médiacsoport szóvivője megerősítette, ám nem nyilatkozott a vásárló kilétéről és az üzlet értékéről.
A német médiacsoport vezetése öt hónappal ezelőtt döntött úgy, hogy leépíti a Thomas Middelhoff ex-vezérigazgató által kialakított online befektetési és üzlethálózatot - e folyamatba illeszkedik a Pixelpark-részvények értékesítése. Az eladásból befolyó összegnek és a vásárló nevének megjelölését kerülve, a Bertelsmann szóvivője a napokban megerősítette a tranzakció hírét.

Vételár: egy euró

A médiacsoporthoz közel álló források mindemellett arról beszélnek, hogy Wolf-Dieter Gramatke, a német Universal Music volt elnöke és Axel Fischer, a Mediacs multimédia ügynökség tulajdonosa egyaránt 20,1 százalékos Pixelpark-részesedésre tett szert, méghozzá 1 eurós jelképes összegért.

Az 1991-ben alapított Pixelpark csupán 1996-ban indult látványos fejlődésnek, azt követően, hogy a Bertelsmann megszerezte a részvények 75 százalékát. A televíziós, kiadói és zenei üzletpolitikáját átszervező Bertelsmann mára a Pixelparknak csupán 20 százalékos tulajdonosa maradt.

Visszatér a fekete bárány?

A Pixelpark tulajdonosi körének módosulása felgyorsíthatja Paulus Neefnek, a cég alapítójának visszatérését a vállalathoz. Paulus Neefet decemberben az ellenőrző bizottság menesztette a Pixelpark éléről, mert egy belső jelentés alapján úgy ítélték meg, hogy egy konkurens társaság megvásárlásakor túl magas árat fogadott el. A várakozások szerint a Paulus Neefhez közel álló Wolf-Dieter Gramatke és Axel Fischer a részvényesek februári közgyűlésén erélyesen felveti a volt vezető visszatérésének ügyét.

A Bertelsmann novemberben jelentette be a Pixelparkból való visszavonulási szándékát, akkor, amikor 3,2 millió euróval, utoljára járult hozzá a társaság átszervezési tervének végrehajtásához.