Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Tovább tárgyal a Mol és a PKN

2004.04.30. 14:39
Ma járt le a határidő a két olajcég közötti megállapodásra, de az álláspontok még messze vannak egymástól.
A Mol és a PKN Orlen között további tárgyalások szükségesek annak érdekében, hogy egy kötelező érvényű megállapodás szülessen, és hogy a tranzakcióhoz rendelkezésre álljon valamennyi lényeges kormányzati és társasági hozzájárulás - áll a két cégnek a tőzsde honlapján pénteken közzétett nyilatkozatában.

Erős üzleti logika

A Mol és a lengyel PKN Orlen 2003. november 20-án állapodott meg arról, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezd a két társaság közötti szorosabb együttműködés lehetséges előnyeinek megvizsgálására. A nyilatkozat szerint az elmúlt hónapok során végzett átfogó elemzés világosan megmutatta mindkét cég számára az együttműködésben rejlő "erős üzleti logikát", és a felek jelentős előrehaladást értek el az együttműködés kereteinek részletezett meghatározásában.

A szándéknyilatkozat alapján létrejött együttműködés az eddig elért eredmények alapján tovább folytatódik. A Mol már 2001-ben jelezte a lengyel kincstárügyi minisztériumnak, hogy érdeklik a PKN értékesítésének feltételei. Akkor a lengyel állam stratégiai befektetőnek kívánta eladni az olajipari cég 18 százalékát, ami aztán meghiúsult. A Mol és az OMV egyaránt ajánlatot tett a 2001-ben meghirdetett, de végül befagyasztott versenytárgyaláson a PKN Orlen 17,58 százalékára. A Mol és a PKN 2003. november 20-án, Medgyessy Péter miniszterelnök lengyelországi látogatása alatt írt alá szándéknyilatkozatot a két cég stratégiai együttműködéséről.

A két fél megállapodott abban, hogy megteszi az első lépéseket egy erős közép-európai olajszövetség kialakítása érdekében. Ennek kezdeti stádiumában, néhány hónapos távlatban munkacsoportokat állítanak fel, melyek felmérik a jövőbeni potenciális együttműködés lehetőségeit és annak lehetséges menetrendjét. A szándéknyilatkozat 2004. április 30-ig szabott határidőt az egyesülés feltételeinek kidolgozására. Azért eddig az időpontig, mert május elsejétől a két ország csatlakozik az Európai Unióhoz és ezzel szigorodnak az egyesülés feltételei. A lengyel kincstárügyi minisztérium ugyanakkor az új kormány hivatalba lépéséig nem dönt arról, hogy támogatja-e az egyesülést. A jelenlegi lengyel kabinet május 2-án mond le.