Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladó egymillió angol font

2008.09.18. 08:02
Egy 1948-ban kibocsátott bankjegyet árvereznek el október 1-jén. Az egymillió fontos bankót a Marshall-tervhez kapcsolódva bocsátották ki a háború után. Kilenc készült belőle, ebből kettő maradt fenn. Ennek egyike találhat most új gazdára.

Egy egymillió fontos bankjegyet bocsát árverésre a Spink aukciós ház október 1-jén. A 000008-as sorszámot viselő, húsz centiméter széles zöld bankót 1948. augusztus 30-án bocsátotta ki a Bank of England (BoE).

A Spink közleménye szerint egy hathetes periódus alatt összesen kilenc ilyen bankjegy készült a második világháború utáni Marshall-tervhez kapcsolódva. Az aukciósház úgy tudja, hogy ezekből csak a hetes és a nyolcas sorszámú maradt meg - eredetileg az egyiket a brit, a másikat az amerikai pénzügyminisztérium kapta meg emlékül.

A Spink a 7-es sorszámút 1977-ben adta el nyolcezer fontért. "Szerettük volna árverésen értékesíteni, de a BoE arra kért bennünket, magánúton adjunk túl rajta. A jegybankot elborzasztotta a gondolat, hogy egy egymillió fontos bankjegy magánkézbe kerül" - nyilatkozta Barnaby Faull, a Spink bankjegyüzletágának igazgatója a Bloombergnek.

A 8-as sorszámú bankó, amelyet most egy brit gyűjtő akar eladni, várakozásaik szerint 35-40 ezer fontért kelhet el az aukción.