Alajos, Leila
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Eladó egymillió angol font

2008.09.18. 08:02
Egy 1948-ban kibocsátott bankjegyet árvereznek el október 1-jén. Az egymillió fontos bankót a Marshall-tervhez kapcsolódva bocsátották ki a háború után. Kilenc készült belőle, ebből kettő maradt fenn. Ennek egyike találhat most új gazdára.

Egy egymillió fontos bankjegyet bocsát árverésre a Spink aukciós ház október 1-jén. A 000008-as sorszámot viselő, húsz centiméter széles zöld bankót 1948. augusztus 30-án bocsátotta ki a Bank of England (BoE).

A Spink közleménye szerint egy hathetes periódus alatt összesen kilenc ilyen bankjegy készült a második világháború utáni Marshall-tervhez kapcsolódva. Az aukciósház úgy tudja, hogy ezekből csak a hetes és a nyolcas sorszámú maradt meg - eredetileg az egyiket a brit, a másikat az amerikai pénzügyminisztérium kapta meg emlékül.

A Spink a 7-es sorszámút 1977-ben adta el nyolcezer fontért. "Szerettük volna árverésen értékesíteni, de a BoE arra kért bennünket, magánúton adjunk túl rajta. A jegybankot elborzasztotta a gondolat, hogy egy egymillió fontos bankjegy magánkézbe kerül" - nyilatkozta Barnaby Faull, a Spink bankjegyüzletágának igazgatója a Bloombergnek.

A 8-as sorszámú bankó, amelyet most egy brit gyűjtő akar eladni, várakozásaik szerint 35-40 ezer fontért kelhet el az aukción.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!