Dömötör
-1 °C
14 °C

Pórul járt pornósok

2001.11.07. 11:43
Óriási büntetést szabott ki az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága egy pornóoldalakat üzemeltető cégre: a Crescent Publishing Group 30 millió dollárt (8,3 milliárd forintot) köteles visszafizetni az internetezőknek a 3 millió dolláros bírság mellett. A cég azt állította, hogy a nézők hitelkártyaszámát csak az életkoruk ellenőrzése végett kéri el, ám valójában jól megcsapolták a bankszámlákat.
Egyszerű, ám annál meglepőbb trükköt vetett a Crescent a tulajdonában lévő playgirl.com és highsociety.com weboldalakon, illetve további számos pornográf szájton: ingyenes körutat ígérve lekérte a látogató hitelkártyaszámát, majd a számlát havi 20 és 90 dollár közötti összeggel terhelte meg.

Előbb fizethetnek

A furfangos pornósok 64 különálló, de a Crescenthez kapcsolódó cégből álló birodalmat hoztak létre, és a számlatulajdonosok pénzét is ezek nevében váltogatva húzták le, hogy nehezebb legyen a leleplezés. A Kereskedelmi Bizottság azonban keményen lecsapott: a tulajdonosok csak akkor indíthatnak újra online pornószolgáltatást, ha cégeik letesznek 2 millió dollárt, ők pedig fejenként 500-500 ezret. (Cikkünk megírása idején a jelek szerint még nem tejeltek, mert a playgirl és a highsociety elérhetetlenek voltak.)

Ha nem megy a kiosztás, az államé a pénz

A Crescentnek ezenkívül vissza kell fizetnie a csalárdul megszerzett 30 millió dollárt. Ha az összeg szétosztása aránytalanul bonyolultnak bizonyul, az összeget nem a fogyasztók kapják, hanem az Egyesült Államok Kincstára és New York állam. Arról nincs hír, hogy az utóbbiak ingyen letölthető malacsággal kárpótolják-e a pórul jártakat.