Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz pénz kell Európának

2007.05.22. 07:33
A Nyugat-Európában is egyre aktívabb orosz, illetve kelet-európai vállalatok a kommunikációs üzletág előtt az egyik legnagyobb lehetőséget nyitják meg. Az orosz cégek sorra jelennek meg a nyugat-európai tőzsdéken (mindenekelőtt Londonban), de aktívak az európai és az orosz M&A-piacon is; a tranzakciók pénzügyi, illetve kommunikációs tanácsadói pedig általában a helyi viszonyokat jól ismerő cégeket bízzák meg.

A nyugat-európai tőzsdékre bevezetett orosz - valamint ukrán és kazah - vállalatok számára a szakértők szerint a tőkeemelés csupán harmadlagos szempont, annál a marketing, a nyugat-európai arculat kialakítása, a hazaitól eltérő befektetői környezetbe való beilleszkedés és a nyugat-európai kapcsolati háló létrehozása egyaránt többet nyom a latban.

A kommunikációs és pénzügyi tanácsadással foglalkozó ügynökségek számára a tőzsdei bevezetések nyitják meg a legnagyobb lehetőségeket. Óriás tranzakciókban nincs hiány: Oroszország második legnagyobb bankja, a Vnyestorgbank például (dollárban) milliárdos nagyságrendű részvénykibocsátást hajtott végre; az ügylet tanácsadója a londoni Citigate Dewe Rogerson volt.

Külföldi profik

Szintén az idén tervez IPO-t a - többek között - szoftverfejlesztéssel és rendszerintegrációval foglalkozó JSC Sitronics. Az öt éve nem látott nagyságú tech bevezetésen, amelynek kommunikációs tanácsadója a Gavin Anderson lesz, várhatóan 1,3 milliárd font értékben jegyeznek majd részvényeket. Ekkora tranzakciók esetében a kommunikációs megbízások értéke is több millió fontra rúg.

A kommunikációs és pénzügyi tanácsadást az akvizícióknál és az összeolvadásoknál is többnyire külföldi profik végzik. A Ruszal, a Szual és a Glencore összeolvadását, amelynek eredményeként a világ legnagyobb alumíniumgyártó vállalata jött létre, a szintén londoni központú Finan-cial Dynamics (FD) támogatta. A társaság, amely Közép-Európa két legnagyobb olajipari cégétől, a Moltól és a lengyel PKN Orlentől is kapott már megbízást, a keleti piac egyik úttörője: moszkvai irodája egy év alatt tíznél is több nagy megrendelést szerzett.

Komoly lökést adhatnak

Az FD magyarországi partnere az Avantgarde Group Üzleti Kommunikációs Tanácsadó Kft. A társaság segítette a Dunaferr-pályázaton győztes ukrán Donbasz Ipari Szövetséget és a Malév-privatizáció nyertesét, az orosz érdekeltségű Airbridge-et is a professzionális befektetői profil kialakításában és bemutatásában.

Schillinger Attila ügyvezető úgy véli: az orosz tőkét és erőforrásokat mindenképpen be kell vonni ahhoz, hogy az öreg kontinens felvehesse a kesztyűt a sokkal dinamikusabban fejlődő versenytársakkal szemben. A keleti megbízások, amelyekből az Avantgarde bevételeinek mintegy tíz százaléka származik, a kommunikációs ágazatnak nálunk is komoly lökést adhatnak - tette hozzá.

Igaz ugyan, hogy a nagy nemzetközi megbízásokból nekünk földrajzi és pénzpiaci helyzetünknél fogva rendszerint a "8-as pálya" jut, de mi már tudjuk: egy surranópályáról akár olimpiát is lehet nyerni. Az ügyvezető szerint ígéretesek a magyar vállalatok keleti terveiben rejlő lehetőségek, így a Mol, az OTP, a Richter és néhány feltörekvő kkv orosz - illetve más FÁK-beli - terjeszkedésének kommunikációs előkészítése és támogatása is.