Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Franciaország is a recesszió közelében van

2003.08.21. 08:48
Hidegzuhanyként érte az elemzőket a francia GDP zsugorodása. Ez azt jelenti, hogy az eurózóna bruttó hazai terméke is zsugorodott a második félévben. Olaszország és Németország technikai recesszióban van, de Franciaországról ez még nem mondható el. A hőség nem okolható a bajokért, kedvező és kedvezőtlen hatásai kioltják egymást.
Az első negyedévi 0,2 százalékos növekedés után a második negyedévben háromhavi összevetésben 0,3 százalékkal zsugorodott a francia bruttó hazai termék (GDP). Az elemzők szinte egyöntetűen csak stagnálásra számítottak az eurózóna második legnagyobb gazdaságában.

Az adat hidegzuhany, mert azt jelzi, hogy az egész eurózóna GDP-je valószínűleg 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, noha az Eurostat a múlt héten még - a francia mutatók ismerete nélkül - stagnálást jelentett előzetes becslésében. Az elmúlt napokban Róma és Berlin is a GDP második negyedévi csökkenéséről számolt be, de ezzel a franciák két szomszédja már technikai recesszióban van, mert Olaszországban és Németországban az első negyedévben is csökkent a GDP.

A hőség nem okolható

A folyó negyedévben a hőség mindenesetre nehezen lesz okolható az esetleges gyenge produkcióért - derül ki a Reuters felméréséből. A megkérdezett 26 elemzőből 15 véli úgy, hogy a szélsőséges időjárás semleges hatású, mert a kedvező és kedvezőtlen következményei kioltják egymást: például az energiatermelés nőtt, az építőiparé viszont valószínűleg csökkent. A hőhullám az elemzők várakozásai szerint a folyó negyedévben 0,1-0,2 százalékkal emeli meg a 12 havi inflációt, így a júliusban tapasztalt dezinfláció rövid életű lesz.

A végleges adatok szerint a júniusi 2-ről 1,9 százalékra mérséklődött a 12 havi infláció, havi összevetésben pedig két éve nem látott mértékkel, 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Németországban gyorsul az infláció

A technikai recesszióban lévő Németországban már jelei is vannak az infláció gyorsulásának. Az eurózóna legnagyobb gazdaságában a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után júliusban 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak, éves összevetésben az 1,3 százalékos ütem 1,9 százalékra ugrott. A belső kereslet élénkülését ugyanakkor visszafogja, hogy a második negyedévben az 1990-es újraegyesítés óta a legtöbbel, 646 ezer fővel, 38,08 millióra esett foglalkoztatottak száma.

A német intézményi befektetőket a legjobban teljesítő európai tőzsdeindex, a DAX felfutásának köszönhetően egyelőre biztosan nem fenyegeti leépítési hullám - a tőzsdei hegymenet több, a lejtmenet kevesebb közgazdászt bír el -, ami meg is látszik azon, hogy a ZEW e körben havonta elkészített bizalmi indexe a júliusi 41,9-ről augusztusban 52,5 pontra ugrott, így jócskán meghaladta a 47 pontos piaci konszenzust. A háromszáz intézményi befektető az eurózóna egészét illetően kevésbé optimista, a ZEW e mutatója csak 50,5-ről 51,5 pontra javult.