Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Mától hivatalos lehet: Amerikában recesszió van

2001.11.23. 11:15
Amerikai idő szerint péntek délután mondja ki a National Bureau of Economic Research nevű szervezet, hogy válságban van-e az amerikai gazdaság. Az NBER független intézet, amely folyamatosan azt vizsgálja, recesszió van-e. Az USA gazdaságának szereplői a kérdésben "döntőbírónak" fogadják el őket.
Péntek délutánra telefonos konferenciabeszélgetést szerveztek az NBER tagjai. A Wall Street Journal online változatának információja szerint arról cserélnek eszmét, kimondható-e, hogy Amerika gazdasága recesszióba csúszott. A lap szerint a döntés az lesz, hogy az eddig feljegyzett leghosszabb felívelő szakasz után idén márciusban válságba jutott az USA gazdasága.

Mindenképpen megszólalnak

A magán kutatóintézet egyes tagjai arra figyelmeztettek, hogy pénteken nem feltétlenül jutnak végleges határozatra, ennek ellenére ők is arra számítanak, hogy a telefonbeszélgetés eredménye valamiféle bejelentés lesz.

Saját meghatározás

A végleges álláspont kimunkálásáig néhány nap eltelhet ezután - véli a Wall Street Journal. A recesszió általánosan elfogadott definíciója szerint akkor beszélhetünk visszaesésről, ha egy ország gazdasága egymást követő két negyedéven keresztül zsugorodik. Az NBER azonban ennél árnyaltabban határozza meg a jelenséget: ők akkor emlegetnek recessziót, ha a gazdaság számos szektorának aktivitása egy-két hónapnál hosszabb időn keresztül markánsan csökken.

Farkast kiáltottak?

Amióta az amerikai gazdaságban aggasztó jelek mutatkoznak, a magánintézet havonta ad ki emlékeztetőt. Az egyik idei anyaguk nagy vihart kavart, miután annak lehetőségét említette, hogy nem sokkal korábban már elkezdődött volna a recesszió.