Vilhelmina
12 °C
28 °C

Egy rémhír miatt majdnem összeomlott egy brit nagybank

2008.03.20. 09:01
Kis híján piaci rémhírek áldozata lett szerdán a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző anyabankja, amelyről az a valótlan tőzsdei híresztelés terjedt el, hogy finanszírozási gondjai vannak. Az angol jegybanknak, az Bank of Englandnek szóbeli beavatkozást kellett végrehajtania, a brit pénzügyi felügyelet (FSA) pedig vizsgálatot indított szándékos rémhírterjesztés gyanújával.

Az eset a HBOS-t, az Öt Nagy, vagyis az öt vezető brit nagybank egyikét - a Halifax jelzáloghitel-intézet tulajdonosát - érintette. Az első jelek akkor mutatkoztak, amikor a Londoni Értéktőzsdén az egyébként nyereséggel induló kereskedés korai szakaszában a bankrészvények hirtelen szabadesésbe kezdtek.A legmeredekebben a HBOS zuhant: a bankcsoport papírja kevesebb mint egy óra alatt 490 penny közeléből 400,25 pennyig - 17 százalékkal - esett. Mindeközben a piacot elöntötték azok a pletykák, hogy a HBOS-nek finanszírozási problémái vannak, és a Bank of Englandhez fordult azonnali rövid távú likviditásért.

A Bank of England - példátlan lépéssel - körbetelefonálta a nagy brit médiaszervezeteket, cáfolva, hogy bármelyik brit nagybank vészfinanszírozást kért volna. A jegybank cáfolta azokat a híreszteléseket is, hogy Mervyn King kormányzó lemondta volna esedékes távol-keleti útját, és a Bank of England teljes személyzetének elrendelték volna a húsvéti szabadságolások törlését, mert egy bank úgymond bajban lehet.

Az FSA - a londoni pénzügyi negyed, a City első számú felügyeleti szerve - szerdán éles hangú nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmeztette a kereskedőket: nem fogja eltűrni, hogy bárki alaptalan híresztelések terjesztésével tegyen szert profitra a piacon. Az FSA közleménye szerint már az elmúlt néhány nap során teljességgel megalapozatlan pletykák keringtek a londoni piacon brit pénzintézetekről, egyes esetekben rövid eladásokkal kísérve.

Hogyan nyerészkedhetett valaki?

A rövid eladás fedezetlen határidős ügylet; legegyszerűbb formája az, amelyben az eladó az eladási tranzakció megkötésének pillanatában birtokon kívül van, és arra játszik, hogy a teljesítésig az adott értékpapír árfolyama zuhanni fog, vagyis később az eladási ár alatt beszerezhető.

Az FSA vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy nem szervezett, nyerészkedési céllal űzött szándékos rémhírterjesztésről van-e szó. A HBOS-nek van a brit bankok közül a legnagyobb részvényesi bázisa, 2,1 millió lakossági kisrészvényessel. A birtokában lévő Halifax a legnagyobb jelzálogkölcsönző; teljes kinnlevősége eléri a 430 milliárd fontot (152 ezer milliárd forint).

A HBOS finanszírozási háttere alapvetően különbözik a globális nagybani likviditáspiaci válság eddigi egyetlen brit áldozatáétól, a Northern Rock jelzálogkölcsönzőétől. A viszonylag kis betétállománnyal dolgozó Northern Rock, amely tavaly ősszel ingott meg, és az idén végül állami kezelésbe kellett venni. Napi finanszírozásának kétharmadát a nagybani hitelpiacról fedezte, amíg az ki nem apadt. A HBOS kihelyezéseit ugyanakkor túlnyomórészt fedezi a betétállomány.

A piaci szóbeszédek potenciálisan pusztító kimenetelű önmegvalósító hatására a minap, az amerikai Bear Stearns nagybank bukása kapcsán a Standard & Poor's hitelminősítő is utalást tett. Az S&P a JP Morgan által felvásárolt Bear Stearns esetéhez fűzött elemzésében azt írta: a bank likviditási helyzetéről terjedő piaci rémhírek jelentős készpénzkivonást eredményeztek, és ezután a befektetési csoport likviditási helyzete a múlt hét végére valóban olyan komoly mértékben romlott, hogy sürgősségi segély vált szükségessé a felszínen maradáshoz.