Judit
2 °C
7 °C

Egy rémhír miatt majdnem összeomlott egy brit nagybank

2008.03.20. 09:01
Kis híján piaci rémhírek áldozata lett szerdán a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző anyabankja, amelyről az a valótlan tőzsdei híresztelés terjedt el, hogy finanszírozási gondjai vannak. Az angol jegybanknak, az Bank of Englandnek szóbeli beavatkozást kellett végrehajtania, a brit pénzügyi felügyelet (FSA) pedig vizsgálatot indított szándékos rémhírterjesztés gyanújával.

Az eset a HBOS-t, az Öt Nagy, vagyis az öt vezető brit nagybank egyikét - a Halifax jelzáloghitel-intézet tulajdonosát - érintette. Az első jelek akkor mutatkoztak, amikor a Londoni Értéktőzsdén az egyébként nyereséggel induló kereskedés korai szakaszában a bankrészvények hirtelen szabadesésbe kezdtek.A legmeredekebben a HBOS zuhant: a bankcsoport papírja kevesebb mint egy óra alatt 490 penny közeléből 400,25 pennyig - 17 százalékkal - esett. Mindeközben a piacot elöntötték azok a pletykák, hogy a HBOS-nek finanszírozási problémái vannak, és a Bank of Englandhez fordult azonnali rövid távú likviditásért.

A Bank of England - példátlan lépéssel - körbetelefonálta a nagy brit médiaszervezeteket, cáfolva, hogy bármelyik brit nagybank vészfinanszírozást kért volna. A jegybank cáfolta azokat a híreszteléseket is, hogy Mervyn King kormányzó lemondta volna esedékes távol-keleti útját, és a Bank of England teljes személyzetének elrendelték volna a húsvéti szabadságolások törlését, mert egy bank úgymond bajban lehet.

Az FSA - a londoni pénzügyi negyed, a City első számú felügyeleti szerve - szerdán éles hangú nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmeztette a kereskedőket: nem fogja eltűrni, hogy bárki alaptalan híresztelések terjesztésével tegyen szert profitra a piacon. Az FSA közleménye szerint már az elmúlt néhány nap során teljességgel megalapozatlan pletykák keringtek a londoni piacon brit pénzintézetekről, egyes esetekben rövid eladásokkal kísérve.

Hogyan nyerészkedhetett valaki?

A rövid eladás fedezetlen határidős ügylet; legegyszerűbb formája az, amelyben az eladó az eladási tranzakció megkötésének pillanatában birtokon kívül van, és arra játszik, hogy a teljesítésig az adott értékpapír árfolyama zuhanni fog, vagyis később az eladási ár alatt beszerezhető.

Az FSA vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy nem szervezett, nyerészkedési céllal űzött szándékos rémhírterjesztésről van-e szó. A HBOS-nek van a brit bankok közül a legnagyobb részvényesi bázisa, 2,1 millió lakossági kisrészvényessel. A birtokában lévő Halifax a legnagyobb jelzálogkölcsönző; teljes kinnlevősége eléri a 430 milliárd fontot (152 ezer milliárd forint).

A HBOS finanszírozási háttere alapvetően különbözik a globális nagybani likviditáspiaci válság eddigi egyetlen brit áldozatáétól, a Northern Rock jelzálogkölcsönzőétől. A viszonylag kis betétállománnyal dolgozó Northern Rock, amely tavaly ősszel ingott meg, és az idén végül állami kezelésbe kellett venni. Napi finanszírozásának kétharmadát a nagybani hitelpiacról fedezte, amíg az ki nem apadt. A HBOS kihelyezéseit ugyanakkor túlnyomórészt fedezi a betétállomány.

A piaci szóbeszédek potenciálisan pusztító kimenetelű önmegvalósító hatására a minap, az amerikai Bear Stearns nagybank bukása kapcsán a Standard & Poor's hitelminősítő is utalást tett. Az S&P a JP Morgan által felvásárolt Bear Stearns esetéhez fűzött elemzésében azt írta: a bank likviditási helyzetéről terjedő piaci rémhírek jelentős készpénzkivonást eredményeztek, és ezután a befektetési csoport likviditási helyzete a múlt hét végére valóban olyan komoly mértékben romlott, hogy sürgősségi segély vált szükségessé a felszínen maradáshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?