Ferenc
11 °C
30 °C

Európai repülési feketelista készül

2005.08.27. 20:29
Szigorúbb ellenőrzés vár a repülőgépekre, és egységes kritériumokat határoz meg a légitársaságoknak harmincöt európai ország.

Az európai polgári repülési konferencia harmincöt tagállamának képviselői szombaton Brassóban támogatásáról biztosították azt az elképzelést, hogy állapítsanak meg egységes kritériumokat a légiforgalmi biztonságot megsértő társaságok listájának közzé tételekor.

Közösen listáznak

Mint Michel Wachenheim, a francia polgári repülés főigazgatója elmondta, napról napra nő azoknak az országoknak a száma, amelyek hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket a feketelistákat. Ennek dacára még mindig nagyok a nézetkülönbségek abban, milyen kritériumok alapján tagadják meg egy kétesnek ítélt légi társaságtól a működési engedélyt. Éppen ezért szükséges mielőbb kidolgozni a közös irányelveket, és hogy még az idén az Európai Unió bizottsága elé lehessen terjeszteni azokat.

Dan Andrei román közlekedési minisztériumi illetékes azt is közölte, hogy a tanácskozás résztvevői állást foglaltak azon repülőgépek szigorúbb ellenőrzése mellett, amelyek útjuk során közbeeső állomáson is leszállnak. Úgy vélte ugyanis, hogy az ilyen kontroll nem elég alapos minden európai országban.

Nem lesz tiltás

Belgium és Franciaország hétfőn teszi közzé a biztonsági előírásokat megsértő légi társaságok listáját, követve Svájc, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia példáját. Az EU-bizottság már februárban bejelentette, hogy jövőre nyilvánosságra hozzák mindazoknak a társaságoknak a listáját, amelyeket az egyes tagállamokból kitiltottak. Ez utóbbi azonban nem jelenti mindegyik cég automatikus kitiltását az egész unióból.