Huba
17 °C
33 °C

A magyar hatóságok miatt tiltakoznak a román kamionosok

2008.04.12. 15:05
A magyar hatóságok által elkövetett visszaélések miatt tiltakoznak vasárnap Aradon romániai szállítók - jelentették be szombaton a szállítók érdekeit védő egyik egyesület vezetői.

A Mediafax román hírügynökség szerint a 190 szállítócég érdekeit védő Europa 2002 nevű egyesület tagjai vasárnap két órás felvonulást tartanak a DN 7 jelzésű romániai országúthoz tartozó aradi bekötőúton. Várhatóan 70 kamionsofőr vesz részt járművével a megmozduláson, amelyet reggel nyolctól délután két óráig engedélyeztek, de a szállítók azt állítják, hogy délelőtt tíztől kezdődően körülbelül csak két órán át fognak tiltakozni. Az akció várhatóan forgalmi fennakadásokat okoz majd, hisz ez az út köti össze a romániai oldalon lévő nagylaki határátkelőt a Déva és Nagyvárad irányába vezető fő országutakkal.

Dorin Pop, az egyesület alelnöke szerint az elmúlt három hónapban több száz sofőr fordult hozzájuk, akik a Magyarország területén kapott bírságok miatt elégedetlenek. "Arról értesítenek a sofőrök, hogy számos visszaélést követ el a magyarországi pénzügyőrség, amely főként román járművezetőket szokott bírságolni gyerekes okokra hivatkozva, például arra, hogy nem tartják be a pihenési időt" – mondta Pop. Emellett a román szállítók amiatt is elégedetlenek, hogy Románia EU-csatlakozása ellenére a nagylaki határnál a magyar vámosok túlságosan szigorúan ellenőrzik őket, és rendszerint találnak is valami apró kihágást, hogy megbüntethessék őket. Pop szerint a fokozott ellenőrzések több kilométer hosszú sorokat idéznek elő a nagylaki vámnál. A román szállítók másik nagy problémája az, hogy a magyar hatóságok lefoglalják járműveiket addig, amíg nem fizetik ki a bírságot.

Pop szerint az EU tagállamok közül Magyarországon alkalmazzák a legmagasabb pénzbüntetéseket, amelyek értéke 1600 és 3200 euró között mozog. Mivel a sofőrök ritkán rendelkeznek ilyen nagy összegekkel, sok idő vész kárba, amíg kifizetik a bírságot. Ráadásul a büntetések ellen nem tudnak fellebbezni, mivel helyben kénytelenek fizetni, ezzel pedig gyakorlatilag beismerik, hogy szabályt sértettek - hangoztatta az alelnök. Pop azt állítja, hogy magyar pénzügyőrségi forrásokból tudja: csak a nagylaki határátkelőn megállított sofőrökre havonta 350-400 ezer euró értékű bírságot szabnak ki a magyar pénzügyőrök. A szállítók vasárnap és hétfőn Bukarestben is tiltakoznak. A román hatóságoktól azt követelik, hogy töröljék el a matricát, és az adót olvasszák be az üzemanyag árába.