Jenő
-3 °C
6 °C

A magyar hatóságok miatt tiltakoznak a román kamionosok

2008.04.12. 15:05
A magyar hatóságok által elkövetett visszaélések miatt tiltakoznak vasárnap Aradon romániai szállítók - jelentették be szombaton a szállítók érdekeit védő egyik egyesület vezetői.

A Mediafax román hírügynökség szerint a 190 szállítócég érdekeit védő Europa 2002 nevű egyesület tagjai vasárnap két órás felvonulást tartanak a DN 7 jelzésű romániai országúthoz tartozó aradi bekötőúton. Várhatóan 70 kamionsofőr vesz részt járművével a megmozduláson, amelyet reggel nyolctól délután két óráig engedélyeztek, de a szállítók azt állítják, hogy délelőtt tíztől kezdődően körülbelül csak két órán át fognak tiltakozni. Az akció várhatóan forgalmi fennakadásokat okoz majd, hisz ez az út köti össze a romániai oldalon lévő nagylaki határátkelőt a Déva és Nagyvárad irányába vezető fő országutakkal.

Dorin Pop, az egyesület alelnöke szerint az elmúlt három hónapban több száz sofőr fordult hozzájuk, akik a Magyarország területén kapott bírságok miatt elégedetlenek. "Arról értesítenek a sofőrök, hogy számos visszaélést követ el a magyarországi pénzügyőrség, amely főként román járművezetőket szokott bírságolni gyerekes okokra hivatkozva, például arra, hogy nem tartják be a pihenési időt" – mondta Pop. Emellett a román szállítók amiatt is elégedetlenek, hogy Románia EU-csatlakozása ellenére a nagylaki határnál a magyar vámosok túlságosan szigorúan ellenőrzik őket, és rendszerint találnak is valami apró kihágást, hogy megbüntethessék őket. Pop szerint a fokozott ellenőrzések több kilométer hosszú sorokat idéznek elő a nagylaki vámnál. A román szállítók másik nagy problémája az, hogy a magyar hatóságok lefoglalják járműveiket addig, amíg nem fizetik ki a bírságot.

Pop szerint az EU tagállamok közül Magyarországon alkalmazzák a legmagasabb pénzbüntetéseket, amelyek értéke 1600 és 3200 euró között mozog. Mivel a sofőrök ritkán rendelkeznek ilyen nagy összegekkel, sok idő vész kárba, amíg kifizetik a bírságot. Ráadásul a büntetések ellen nem tudnak fellebbezni, mivel helyben kénytelenek fizetni, ezzel pedig gyakorlatilag beismerik, hogy szabályt sértettek - hangoztatta az alelnök. Pop azt állítja, hogy magyar pénzügyőrségi forrásokból tudja: csak a nagylaki határátkelőn megállított sofőrökre havonta 350-400 ezer euró értékű bírságot szabnak ki a magyar pénzügyőrök. A szállítók vasárnap és hétfőn Bukarestben is tiltakoznak. A román hatóságoktól azt követelik, hogy töröljék el a matricát, és az adót olvasszák be az üzemanyag árába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?