Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kelendő robotok

2001.11.05. 14:51
Egy, a napokban közzétett ENSZ-jelentés szerint 2000-ben minden korábbinál több robot kelt el a világon, miközben a szerkezetek ára folyamatosan csökken. A tanulmány szerzői állítják, hogy a robotok az ipar után a háztartásokban is gyorsan elterjednek: erre különösen jó esélye van a fűnyíró és porszívó robotoknak.
Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (U.N. Economic Commission for Europe) és a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics) által készített tanulmány adatai alapján 2000 végén körülbelül 750 ezer ipari robot működött világszerte, és ez a szám 2004-re várhatóan megközelíti az egymilliót - közölte a CBS News.

Tüzet olt, aknát keres

Japán, a legnagyobb felhasználó 2000-ben 32 százalékkal több robotot vásárolt, mint az előző évben (összesen százezret). Az EU harmincezer, az Egyesült Államok 13 ezer új gépet vett. A teljes forgalmat Jan Karlsson, a tanulmány egyik szerzője 5-6 milliárd dollárra becsülte. Egy robot tavalyi átlagára az 1990-esnek mindössze egyötöde.

A szerkezetek nagy többsége gyárakban működik, de több ezer tűzoltó, orvosi beavatkozásokat végző, robbanóanyag- és aknakereső gép is szolgálatban áll.

Robotpostás

Az amerikai postások között jelentkező lépfene-esetekkel kapcsolatban Karlsson elmondta: 2000-ben körülbelül ezer csomagszortírozó robotot állítottak munkába az amerikai postánál, de körülbelül nyolcvanezerre lenne szükség, hogy minden feladatok ezek végezhessenek (a jelenlegi modellek levelek válogatására nem alkalmasak).

Házi robot

A jelentés szerint óriási ugrás várható az otthoni robotok piacán. Jelenleg nagyjából 12500 szőnyegtisztító és fűnyíró robot működik, de a tanulmány szerzői szerint ez a szám 2004-re 425 ezerre ugorhat. (A robotporszívó gyártása egyelőre szünetel, mivel magas ára miatt még nem versenyképes.)