Valér
2 °C
8 °C

Havi 27 millió forintot is lehet keresni Romániában

2007.06.27. 17:11
Havonta száztízezer eurót is lehet keresni Romániában - ez nagyjából 27 millió forintot tesz ki -, ahol egyébként a nettó átlagbér nem haladja meg a 320 eurót - derül ki a bukaresti adóügyi hivatal által közölt adatokból.

Az Adevarul című bukaresti napilap toplistát készített a tavalyi bérekről. Kiderült, hogy tavaly egy, a kozmetikumok kiskereskedelmi forgalmazása területén dolgozó bukaresti keresett a legtöbbet, havi jövedelme elérte a 110 ezer eurót.

Humánerőforrás-szakértők szerint ekkora fizetés a világ bármely pontján dolgozó vezető menedzser érdeklődését is felkeltené. Nem tudni, hogy kicsoda a tavalyi bércsúcsot tartó személy, de sejtik, hogy egy multinacionális cég vezető menedzseréről lehet szó. Vélhetően stratégiai célkitűzések teljesítése miatt kaphatott különböző díjpótlékokat, amelyek felduzzasztották jövedelmét.

A toplistavezető bér egyáltalán nem meglelő, ha azt vesszük figyelembe, hogy tavalyelőtt is már adóztatott a bukaresti hivatal száz ezer euró fölötti jövedelmet. Akkor például több olyan szoftveriparban dolgozót is jegyeztek, aki havonta 80 ezer eurót vitt haza.

Az idén már nagyobb szakadék keletkezett a csúcsbérek között, hiszen a második helyezett, egy futballista havonta "mindössze" 40 ezer eurót keresett.

A lakosság jelentős része nem reménykedhet ilyen elitfizetésekben, hiszen a román Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint a nettó átlagbér nem haladta meg a 320 eurót.