Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Adóreform Romániában

2004.12.30. 12:01
Magyarországnak lépnie kell, ha lépést akar tartani a régióban egyre élesebb ország-versenyképességi viadalban - vélik szakértők. Románia a bejelentett adóreform keretében január 1-el 16 százalékra csökkenti az szja-t és a társasági adót, de járulék és áfacsökkentést is terveznek.
Az új román kormány az eskütételét követő egyik első intézkedéseként szerdán este döntött az adócsökkentési koncepcióról. Eszerint egységes társasági és személyi jövedelem adókulcsot vezetnek be, melynek mértéke 16 százalékos lesz már 2005. január 1-től.

Emellett további intézkedésként tervezik a jelenlegi 19 százalékos áfa ugyancsak 16 százalékra csökkentését, valamint a munkaadók által fizetett társadalombiztosítási járulék csökkentését a jelenlegi 49,5 százalékról 39,5 százalékra. Az osztalékadót változatlanul 5 százalékon akarják tartani természetes személyek és 10 százalékon jogi személyek számára.

Nem csak az adókulcs számít

Az egységes adókulcs bevezetése vonzó a befektetők számára, erre már a szlovák példa is bizonyítékul szolgál - mondta az Indexnek Nink Gabriella, a KPMG Tanácsadó Kft. adópartnere. Az alacsony adókulcs és az egyszerűsített adórendszer hosszú távon biztosan versenyképességi előnyt jelent, Szlovákia és Románia láthatóan számítanak, az országok közötti gazdasági verseny folytatására és egyre élesebbé válására, és a verseny ennek egyik elemének tekintik az adózást.

Ugyanakkor nem csak az adókulcs jelent meghatározó tényezőt - hangsúlyozta a szakértő. Az adóreform elsősorban a munkaigényes, termelő- és bérmunkát végző ágazatokat vonzza, de ezeknek szükséges a megfelelő infrastrukturális feltételek biztosítása is, amiben Románia egyelőre még nem tudja a legjobb feltételeket nyújtani a befektetőknek. Nagyon jelentős szerepe van emellett a képzett munkaerőnek is.

Magyarországnak lépnie kell

Az adókulcsok mértéke ugyanakkor nem ad önmagában képet a tényleges adóterhelésről: Magyarországon az iparűzési adó léte egyes ágazatokban azt eredményezi, hogy az adóteher akár 25-30 százalékos társasági adókulcsnak felel meg - mondta Nink Gabriella. Ezt figyelembe véve már más megítélés alá esik az egyébként versenyképesnek mondható 16 százalékos társasági adókulcs is. A szakértő szerint az országok közötti versenyképességi harcban Magyarországnak mielőbb átfogó adóreformmal kell lépnie, ennek egyelőre azonban nem mutatkoznak a jelei a jövő évi közterheken. Ha Magyarország az adózás szempontjából valóban versenyképes kíván maradni, akkor további lépésekre van szükség, és rövid határidőn belül valódi megoldást kell találni a helyi adóval és a társadalombiztosítási járulékkal összefüggő kérdésekre. Az élőmunka teher csökkenése és a kiszámítható adózási környezet növeli a versenyképességet és a befektetői kedvet. Az egykulcsos, átlátható, egyszerű adózási rendszer sikerét pedig magyar példa, az EVA is előrevetíti, hiszen mind többen választják, és az ebből befolyó bevétel rendre meghaladja a költségvetésben tervezetett.

Eltérő kulcsok

A társasági adókulcsok jelentős szórást mutatnak Európában. A legmagasabb a német 38 százalékos kulcs, régiós összehasonlításban pedig a cseh 26, illetve az osztrák 25 százalék. Utóbbi kettő egyébként már a 2005. január 1-el csökkentett mértéket jelenti, Prága két százalékkal, Bécs a korábbi 34-ről kilenc százalékkal csökkentette a társasági adót. Pusztán ezen tényezőt figyelembe véve Magyarország - immáron Romániával együtt - a mezőny éllovasának számít a 16 százalékkal.