Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Forma 1-es Nagydíj Romániában?

2001.10.03. 16:26
Románia 2003-tól házigazdája lehetne a Forma 1-es világbajnokság egyik futamának - véli a román turisztikai miniszter. A tengerparti pályát a magyar Hungaroringhez hasonlóan rekordidő alatt építenék fel.
Dan Matei Agathon
A Drakula Land szórakoztató park projektjének elindítása után Dan Matei Agathon turisztikai miniszter kedden ismertette legújabb tervét: a román tengerparton Konstanca közelében Forma 1-es futamok lebonyolítására alkalmas pályát szeretne építtetni. A turistacsalogató beruházást a középítkezésekkel foglalkozó minisztériummal karöltve valósítanák meg, miután azt nemzeti tervvé léptetik elő.

Magyaros sebességgel

A miniszter úgy véli, hogy a magyar Hungaroringhez hasonlóan, a román Forma 1-es futam helyszínét is rekordidő alatt fogják felépíteni: 2002-ben kezdenék el a munkálatokat, így 2003-ban már versenyt is lehetne szervezni. Az előzetes számítások szerint a pálya építése 50 millió dollárba kerül.

Felpörgethetné a turizmust

A Fekete-tenger partján lévő Konstancában és környékén számos, a vendégek ellátására alkalmas létesítmény van, melyek az utószezonban 10 százalékos kihasználtsággal működnek. "A Hungaroring körülbelül 350 ezer turistát vonz a városba" - mondta Dan Matei Agathon. A miniszter terve megvalósulásától nem egyebet, mint a Romániába irányuló turizmus "boomját" várja el: véleménye szerint a több tízezer turista dollármilliókat hagyhat Romániába.