Klaudia
-4 °C
2 °C

Befektetési célpont lett Románia

2005.02.25. 08:40
A MOL és az OTP a legnagyobb magyar befektetők Romániában, a magyar tőke ezzel együtt is csak a 12. helyen áll a külföldi tőkebeáramlást összegző kimutatásokban.
Románia legnagyobb tőkebefektetőjének jelenleg Hollandia számít, az országban befektetett tőke mintegy 18 százaléka innen származik. A főleg a fuvarozásban érdekelt hollandokat a görögök és a franciák (11,4 százalék), a telekvásárlásban élen járó olaszok (7,8 százalék), a németek és az osztrákok követik, utóbbiak szerepe az OMV-nek a Petrom kőolajtársaság felvásárlása révén jelentős.

Magyarok a 12. helyen

Jelenleg 5010 magyar tőkeérdekeltségű céget tartanak nyilván Romániában, darabszámra - Hollandia, Görögország, Olaszország, Franciaország és Ausztria után - Magyarország a 7. legnagyobb befektető a szomszédos országban. Noha hivatalos adatok szerint a bejegyzett magyar cégek törzstőkéje 347,07 millió dollárra rúg, becslések szerint a ténylegesen befektetett össztőke értéke eléri a 740 millió dollárt: ebben a rangsorban Magyarország a 12. helyen áll. (Összehasonlításképp: Magyarországon 6010 romániai vállalkozást jegyeznek, 50-55 millió dolláros jegyzett tőkével).

Az ITD Hungary adatai szerint 2004-ben a legjelentősebb magyar új tőkebefektetés Romániában az OTP-Robank ügylet és a Mol akvizíciója, a romániai Shell-hálózat felvásárlása volt. Tavaly ugyanakkor összesen 674 új cég bejegyzésére került sor magyar tőkerészvétellel. A legnagyobb magyar tőkebefektetőnek ma is a Mol számít Romániában (mintegy 105 millió dolláros tőkeapporttal), őt követi az OTP Bank Rt. (66,1 millió dollár), a Zalakerámia Rt. (20 millió dollár), a Richter Gedeon Rt. (18 millió dollár) és a Dunapack Rt. (8,5 millió dollár).

Magyarország számára fontos partner Románia. Ezt az is jelzi, hogy októberben közös magyar-román kormányülést tartanak, amelynek előkészítéséről folytatott megbeszélést szerdán Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes. Romániának pedig fontos Magyarország politikai és szakmai támogatása az ország uniós csatlakozásánál; ez elsősorban a jog, a környezetvédelem és az infrastruktúra területét érinti - mondta Markó. Baráth szerint magyar érdek is, hogy Románia minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen, az együttműködést pedig a kutatás-fejlesztésre és az oktatásra is ki kell terjeszteni. A múlt évben Románia 4,1 milliárd euró közvetlen tőkebefektetést vonzott, míg Magyarországra mintegy 3,5 milliárd euró értékű működőtőke érkezett.