Jolán
2 °C
4 °C

Románia a lehetőségek országa

2007.02.06. 12:27
Január 1-je óta Románia is az Európai Unió tagja. A robbanás előtt álló ingatlanpiac, az egységesített 16 százalékos adókulcs és befektetési potenciál, tőkeéhség. Mindez a magyar vállalkozások és magánszemélyek számára befektetési paradicsommá teheti a szomszédos országot.

A magyar alapítású vállalkozások száma már a Románia csatlakozását megelőző időszakban is erős növekedésnek indult, és ez a folyamat várhatóan Románia belépése után is folytatódni fog, főként a kedvezőbb adózási feltételeknek köszönhetően. A Pénzcentrum az újonnan csatlakozott szomszédos ország és piaca nyújtotta befektetési lehetőségekkel, és a kinti cégalapítás feltételeit mutatja be.

A 16 százalékos egységesített adókulcs mellett a cégalapításhoz szükséges jegyzett tőke alacsony volta - a leggyakoribb cégforma, a kft. esetében 200 lej, vagyis körülbelül 15 ezer forint - is vonzóvá teszi a romániai cégalapítást, amely összesen legfeljebb 100 000 forintba kerül. Emellett ezzel lehetővé válik a pénzüket ingatlanba fektetőknek, hogy a 2012-ig területvásárlási moratóriumot kapó Romániában úgy vásárolhassanak ingatlant, hogy a telket is nevükre írathassák.

Bár a román ingatlanpiacon 2005-ben 20 százalékos volt az áremelkedés, és a növekedés az előzetes becslések szerint 2006-ban is két számjegyű volt, sok az utánajárás az ingatlanvásárlásnál. A hagyományos banki befektetéseket kedvelők a lejbetét nyújtotta lehetőségeket aknázhatják ki, a magasabb hozamra vágyók számára, akik a tőzsdei kereskedés kockázatait még nem akarják felvállalni, jó hír, hogy a befektetési alapok száma is bővül, és a 2006-os hozamok jó befektetést jelentettek.

Se kockázat, se telek

Románia a csatlakozási tárgyalások során engedményeket harcolt ki a külföldiek földvásárlásainál. Bár külföldi magánszemély bármilyen épületet megvásárolhat, beltelekhez csak a csatlakozás után öt évvel (2012), szántóföldhöz, kaszálóhoz és mezőgazdasági területhez pedig hét évvel (2014) juthat hozzá.

A problémára két megoldás van: ha saját használatra vásárolunk épületet, azt a nevünkre, a telket meg olyan román állampolgár nevére írathatjuk, aki 2012-ig használatunkba adja szerződésbe foglalva azt, hogy a vevő elővásárlási joggal bír a terület felett. Román cégként is megvásárolhatjuk a területet, ilyen célra az egyszemélyes kft. létrehozása a legmegfelelőbb, amihez mindössze 200 lej vagyis körülbelül 15 000 forint saját tőkére van szükségünk. A végbejegyzés feltétele, hogy annak könyvelője román állampolgár legyen.

Ügyvéd sem kell

A cég létrehozása annyi hátránnyal jár számunkra, hogy így a 19 százalékos áfa-t is meg kell térítenünk, a román jogrend viszont biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy 3 évig felfüggesszük cégünk tevékenységét, így a vállalkozás létrehozása az első három évben nem von maga után kötelezettséget. A költségmegtakarítás érdekében érdemes a telket cég nevében venni, az ingatlant meg magánszemélyként, így mentesülhetünk a 19 százalékos áfától és a magasabb ingatlanadótól.

A román jogrend nem követeli meg ügyvéd jelenlétét az adásvételi szerződésben, a hivatalos ügyek azonban közjegyző előtt zajlanak, aki elvégzi a szerződés hitelesítését, és az utolsó részlet után az ingatlant átírják. Az ingatlanvásárlással kapcsolatos költségek körülbelül az épület értékének egy százalékáig terjednek, de a költségek számítása bonyolult, a pontos módszertanát pedig nem hozzák nyilvánosságra.

Ezenkívül az elhelyezkedéstől és a besorolástól függően minden település önkormányzata meghatározza az épület és a terület négyzetméterre vonatkozó értékét, amely általában alacsonyabb a szerződésesnél. Az évente fizetendő ingatlanadó magánszemélyek esetében ennek 0,1, vállalkozások esetében 0,2 százaléka.

Miért éppen ingatlan?

A román ingatlanárak 2005-ben 20 százalékkal nőttek. Bár pontos adatok még nincsenek, a tendencia tavaly is folytatódott, a szakértők szerint továbbra is két számjegyű ütemmel.

A unióhos csatlakozás újabb lendületet adhat a piacnak, főként a nyugat-európai kis- és nagybefektetők megjelenése miatt. A bukaresti új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1000 euró, vagyis 256 000 ezer forint, ami a luxusingatlanok esetében 2000 euróig is felkúszhat. Ez jelentősen elmarad a hazai árszínvonaltól, ahol utóbbiak ára akár az 1 millió forint/négyzetmétert is elérheti.

Bár az idegenforgalom még gyermekcipőben jár, a síterepek közelében fekvő területek esetében reális a felértékelődés esélye. Az egyszerűbb házak 5 millió forintnál kezdődnek, de a minden luxussal felszerelt villákért akár 100-120 millió forintot is elkérhetnek a vevők. A telekárak 25-50 ezer forintos ársávban mozognak, de ennél olcsóbb, 4-5 ezer forintos árakkal kell számolnunk a Háromszéken, ahol az ingatlanárak alacsonyak, és nincs sok szálloda. Ebben az esetben a legjobb befektetésnek a helyi ingatlanközvetítők a parasztházak vásárlását tartják.

Kiugró növekedés az alapoknál

A tavalyi év kiugró növekedést hozott a romániai befektetési alapok számára, és ez várhatóan folytatódik az idén is. Az összesített vagyon 88 százalékkal bővült, elérve a 186 millió eurót. A növekedésben nagy szerepet játszott a kilenc újonnan indított alap, amellyel a keleti szomszédunknál működtetett nyílt végűek számra 32-re növekedett.

A vagyonnövekedéssel ellentétben az alapok átlagos hozama tavaly 12,3 százalék volt, ami jelentősen elmarad a 2005-ös 18,8 százaléktól. A csökkenés legfőbb oka, hogy a bukaresti tőzsde növekedése lassult az elmúlt évben, ami a részvényalapokon keresztül a teljes alappiac hozamait visszafogta.

Az öt legjobban teljesítő alap a részvényalapok közül került ki. Fontos kiemelni, ezek közül csupán három volt képes felülteljesíteni a bukaresti tőzsde hivatalos indexét, amely mintegy 22 százalékkal emelkedett az elmúlt év során.

A csatlakozást követő konvergenciarali, amely először Spanyolország esetében volt tapasztalható, de később az újonnan csatlakozott közép-európai országok, így hazánk esetében is megfigyelhető, a Bukaresti Értéktőzsde esetében is az árfolyamok jelentős mértékű emelkedését hozhatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?