Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Románia a lehetőségek országa

2007.02.06. 12:27
Január 1-je óta Románia is az Európai Unió tagja. A robbanás előtt álló ingatlanpiac, az egységesített 16 százalékos adókulcs és befektetési potenciál, tőkeéhség. Mindez a magyar vállalkozások és magánszemélyek számára befektetési paradicsommá teheti a szomszédos országot.

A magyar alapítású vállalkozások száma már a Románia csatlakozását megelőző időszakban is erős növekedésnek indult, és ez a folyamat várhatóan Románia belépése után is folytatódni fog, főként a kedvezőbb adózási feltételeknek köszönhetően. A Pénzcentrum az újonnan csatlakozott szomszédos ország és piaca nyújtotta befektetési lehetőségekkel, és a kinti cégalapítás feltételeit mutatja be.

A 16 százalékos egységesített adókulcs mellett a cégalapításhoz szükséges jegyzett tőke alacsony volta - a leggyakoribb cégforma, a kft. esetében 200 lej, vagyis körülbelül 15 ezer forint - is vonzóvá teszi a romániai cégalapítást, amely összesen legfeljebb 100 000 forintba kerül. Emellett ezzel lehetővé válik a pénzüket ingatlanba fektetőknek, hogy a 2012-ig területvásárlási moratóriumot kapó Romániában úgy vásárolhassanak ingatlant, hogy a telket is nevükre írathassák.

Bár a román ingatlanpiacon 2005-ben 20 százalékos volt az áremelkedés, és a növekedés az előzetes becslések szerint 2006-ban is két számjegyű volt, sok az utánajárás az ingatlanvásárlásnál. A hagyományos banki befektetéseket kedvelők a lejbetét nyújtotta lehetőségeket aknázhatják ki, a magasabb hozamra vágyók számára, akik a tőzsdei kereskedés kockázatait még nem akarják felvállalni, jó hír, hogy a befektetési alapok száma is bővül, és a 2006-os hozamok jó befektetést jelentettek.

Se kockázat, se telek

Románia a csatlakozási tárgyalások során engedményeket harcolt ki a külföldiek földvásárlásainál. Bár külföldi magánszemély bármilyen épületet megvásárolhat, beltelekhez csak a csatlakozás után öt évvel (2012), szántóföldhöz, kaszálóhoz és mezőgazdasági területhez pedig hét évvel (2014) juthat hozzá.

A problémára két megoldás van: ha saját használatra vásárolunk épületet, azt a nevünkre, a telket meg olyan román állampolgár nevére írathatjuk, aki 2012-ig használatunkba adja szerződésbe foglalva azt, hogy a vevő elővásárlási joggal bír a terület felett. Román cégként is megvásárolhatjuk a területet, ilyen célra az egyszemélyes kft. létrehozása a legmegfelelőbb, amihez mindössze 200 lej vagyis körülbelül 15 000 forint saját tőkére van szükségünk. A végbejegyzés feltétele, hogy annak könyvelője román állampolgár legyen.

Ügyvéd sem kell

A cég létrehozása annyi hátránnyal jár számunkra, hogy így a 19 százalékos áfa-t is meg kell térítenünk, a román jogrend viszont biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy 3 évig felfüggesszük cégünk tevékenységét, így a vállalkozás létrehozása az első három évben nem von maga után kötelezettséget. A költségmegtakarítás érdekében érdemes a telket cég nevében venni, az ingatlant meg magánszemélyként, így mentesülhetünk a 19 százalékos áfától és a magasabb ingatlanadótól.

A román jogrend nem követeli meg ügyvéd jelenlétét az adásvételi szerződésben, a hivatalos ügyek azonban közjegyző előtt zajlanak, aki elvégzi a szerződés hitelesítését, és az utolsó részlet után az ingatlant átírják. Az ingatlanvásárlással kapcsolatos költségek körülbelül az épület értékének egy százalékáig terjednek, de a költségek számítása bonyolult, a pontos módszertanát pedig nem hozzák nyilvánosságra.

Ezenkívül az elhelyezkedéstől és a besorolástól függően minden település önkormányzata meghatározza az épület és a terület négyzetméterre vonatkozó értékét, amely általában alacsonyabb a szerződésesnél. Az évente fizetendő ingatlanadó magánszemélyek esetében ennek 0,1, vállalkozások esetében 0,2 százaléka.

Miért éppen ingatlan?

A román ingatlanárak 2005-ben 20 százalékkal nőttek. Bár pontos adatok még nincsenek, a tendencia tavaly is folytatódott, a szakértők szerint továbbra is két számjegyű ütemmel.

A unióhos csatlakozás újabb lendületet adhat a piacnak, főként a nyugat-európai kis- és nagybefektetők megjelenése miatt. A bukaresti új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1000 euró, vagyis 256 000 ezer forint, ami a luxusingatlanok esetében 2000 euróig is felkúszhat. Ez jelentősen elmarad a hazai árszínvonaltól, ahol utóbbiak ára akár az 1 millió forint/négyzetmétert is elérheti.

Bár az idegenforgalom még gyermekcipőben jár, a síterepek közelében fekvő területek esetében reális a felértékelődés esélye. Az egyszerűbb házak 5 millió forintnál kezdődnek, de a minden luxussal felszerelt villákért akár 100-120 millió forintot is elkérhetnek a vevők. A telekárak 25-50 ezer forintos ársávban mozognak, de ennél olcsóbb, 4-5 ezer forintos árakkal kell számolnunk a Háromszéken, ahol az ingatlanárak alacsonyak, és nincs sok szálloda. Ebben az esetben a legjobb befektetésnek a helyi ingatlanközvetítők a parasztházak vásárlását tartják.

Kiugró növekedés az alapoknál

A tavalyi év kiugró növekedést hozott a romániai befektetési alapok számára, és ez várhatóan folytatódik az idén is. Az összesített vagyon 88 százalékkal bővült, elérve a 186 millió eurót. A növekedésben nagy szerepet játszott a kilenc újonnan indított alap, amellyel a keleti szomszédunknál működtetett nyílt végűek számra 32-re növekedett.

A vagyonnövekedéssel ellentétben az alapok átlagos hozama tavaly 12,3 százalék volt, ami jelentősen elmarad a 2005-ös 18,8 százaléktól. A csökkenés legfőbb oka, hogy a bukaresti tőzsde növekedése lassult az elmúlt évben, ami a részvényalapokon keresztül a teljes alappiac hozamait visszafogta.

Az öt legjobban teljesítő alap a részvényalapok közül került ki. Fontos kiemelni, ezek közül csupán három volt képes felülteljesíteni a bukaresti tőzsde hivatalos indexét, amely mintegy 22 százalékkal emelkedett az elmúlt év során.

A csatlakozást követő konvergenciarali, amely először Spanyolország esetében volt tapasztalható, de később az újonnan csatlakozott közép-európai országok, így hazánk esetében is megfigyelhető, a Bukaresti Értéktőzsde esetében is az árfolyamok jelentős mértékű emelkedését hozhatja.